Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Orhan Okay hayatını kaybetti

Mehmet Kaplan ve Nurettin Topçu’nun öğrencisi, Yeni Türk Edebiyatı denilince akla gelen ilk isimlerden edebiyat tarihçisi Prof. Dr. Orhan Okay bu sabah saatlerinde vefat etti.

Orhan Okay kimdir?

1931 yılında İstanbul’da doğdu. Vefa Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’nun Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu (1955). Artvin ve Diyarbakır liselerinde öğretmenlik yaptı. 1959’da Erzurum Atatürk Üniversitesi’nin Edebiyat Fakültesi’ne asistan olarak girdi. 1962’de Yeni Türk Edebiyatı doktoru, 1975’te doçent, 1988’de profesör oldu. 36 yıl çalıştığı Erzurum’dan 1994’te ayrılarak Sakarya Üniversitesi’ne geçti. 1996’da kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Orhan Okay’ın eserlerinden bazıları şunlardır: Sanat ve Hayat, Abdülhak Hamid’in Romantizmi, İlk Türk Pozitivist ve Natüralisti Beşir Fuad, Batı Medeniyeti Karşısında Ahmed Midhat Efendi, Şeyh Galip-Hüsn ü Aşk, Sanat ve Edebiyat Yazıları, Mehmed Akif, Necip Fazıl Kısakürek, Kültür ve Edebiyat Dünyamızdan, Konuşmalar.

Handan İnci: “Orhan Okay, benzersiz ve yeri doldurulamayacak bir hocaydı”

Orhan Okay’ın hayatını ve eserlerinin önemini, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Handan İnci ile konuştuk. Orhan Okay’ın bütün öğrencilerine yardımcı olmaya çalışan benzersiz bir hoca olduğunun altını çizen İnci, Okay’ın eserlerinin de hiçbir zaman önemini kaybetmeyeceğini vurguladı.

Handan İnci ile yaptığımız söyleşinin tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/302506311″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.