Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump Meksika’ya duvar örüyor, Müslümanlara vizeyi iyice zorlaştırıyor

Geçtiğimiz hafta Cuma günü göreve başlayan ABD Başkanı Donald Trump’ın bugün, göçmen ve sınır güvenliği politikasını ilgilendiren yeni başkanlık emirleri imzalaması bekleniyor. Trump, bu emirlerle, seçim sürecinde sık sık dile getirdiği, Müslümanların ülkeye girişini kısıtlama ve Meksika sınırına duvar örme vaatlerini gerçekleştirmek için ilk adımını atmış olacak.

Trump bugün yapacaklarını Twitter’dan şu sözlerle duyurdu: “Yarın ULUSAL GÜVENLİK için büyük bir gün planladık. Başka şeylerin yanısıra duvarı da inşa edeceğiz!”

screen-shot-2017-01-25-at-12-25-44-pm

Yedi ülkeye verilen vizeler askıya alınacak

Reuters’ın haberine göre, Trump, ABD’ye yapılan, Suriye savaşından kaçanlarınki de dahil olmak üzere, tüm mültecilik başvurularını birkaç aylığına durduracak. Ayrıca, Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşlarının vize başvuruları bir süreliğine askıya alınacak. Bu önlemlerin, dini azınlıkları kapsamaması bekleniyor.

Reuters’a isim vermeden konuşan yetkililer, Trump’ın bu süre zarfında mültecilik ve vize başvurularında zaten oldukça sıkı olarak uygulanan güvenlik kontrollerini daha da katılaştırmayı hedeflediğini açıklamış. ABD Başkanı’nın, eğer kamu yararına olduğuna karar verirse, ülkeye mülteci kabullerini kısıtlama ve bazı ülkelere vize verilmesini yasaklama yetkisi bulunuyor.

 

Meksika sınırına duvar için de emir geliyor

Trump’ın bugün, Meksika sınırına duvar örülmesiyle ilgili bir emir imzalaması da bekleniyor. ABD’nin yeni başkanı hâlâ, duvarın, 14 milyar dolar tutması beklenen inşaat masraflarını Meksika devletine ödetebileceğini iddia ediyor. Ancak Meksika Başkanı Enrique Peña Nieto, duvarın masraflarını ödemelerinin söz konusu dahi olmadığını defalarca dile getirdi. Peña Nieto, önümüzdeki hafta Trump’ı Washington’da ziyaret edecek.

Trump’ın önümüzdeki günlerde, Guantanamo hapishanesini açık tutmak, Obama’nın göreve geldiği ilk hafta kapatılmasını emrettiği, CIA’nın yurt dışındaki gözaltı ve sorgu merkezlerini yeniden açmak ve Müslüman Kardeşleri terör örgütü ilan etmek için de başkanlık emirleri imzalaması bekleniyor.

trump

 

Trump dün hangi emirleri imzaladı?

Trump’ın dün imzaladığı başkanlık emrinin konusu ise Dakota ve Keynote XL boru hattı projeleriydi. Trump, iki projenin de tekrar başlatılması için emir verdi. Keynote XL projesine Obama, çevre için fazla zararlı olacağı nedeniyle izin vermemişti. Büyük bir kısmı inşa edilen Dakota boru hattı içinse, ABD ordusu, Kuzey Dakota yerlilerinin mücadelesi sonucu Aralık ayında, alternatif yollar aranması gerektiğine karar vermişti.

Trump dün, Asya-Pasifik bölgesinde toplam 12 ülkenin dahil olduğu TPP (Trans-Pasifik Ortaklığı) anlaşmasından ABD’nin çekilmesini ve aile planlaması olarak kürtajı destekleyen sivil toplum ve sağlık kuruluşlarına ABD fonlarının verilmemesini emreden başkanlık emirlerini de imzalamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.