Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump farkı: “Radikalizmle mücadele”den sadece “radikal İslam” ile mücadeleye

Reuters’ın yaptığı habere göre, ABD’nin yeni hükümeti, ülke içinde şiddet yanlısı radikal ideolojilerin yayılmasını önlemek için başlatılan programın hedefini “radikal İslam”la sınırlandırmayı planlıyor. Buna göre, programın adının “Şiddet Yanlısı Radikal İdeolojilerin Engellenmesi”nden, “Radikal İslam’ın Engellenmesi”ne çevrilmesi bekleniyor.

Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın başlattığı 10 milyon dolar bütçesi olan program, yerel hükümetler, polis, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışarak, radikal ideolojilerin toplumda yayılmasını engellemeyi hedefliyor. Şu anda programın hedefi hem IŞİD, El Kaide gibi örgütlerin hem de beyazların üstünlüğünü için mücadele ettiğini söyleyen ırkçı örgütlerin savunduğu fikirlerin yayılmasının önüne geçmek.

Kongredeki birçok Cumhuriyetçi, bu programı “siyasi doğrucu” ve “etkisiz” bulduğunu belirterek eleştirmişti. Programın kapsamının sadece “radikal İslam”la sınırlandırılmasını eleştirenler ise bu değişikliğin, özellikle de çoğunluğu Müslüman ülkelere uygulanan vize yasaklarından sonra, Müslüman Amerikalıların kendilerini daha da fazla hedefte hissetmelerine neden olacağını söylüyorlar.

Birçok örgüt ve kurum, bu programa zaten, belli gruplar üzerindeki gözetimi artırabileceği nedeniyle şüpheyle yaklaşıyordu. Donald Trump’ın gelir gelmez yaptığı icraatlar, bu güvensizliği daha da arttırdı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.