Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump “Müslüman yasağı”ndan vazgeçmeyeceğe benziyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın, mahkeme tarafından iptal edilen İslam ülkelerinden geleceklere yönelik yasağı yeniden gündeme getirebileceği söyleniyor. Trump Cuma günü Florida ziyareti öncesinde uçakta gazetecilere bugün veya yarın yayınlanacak yeni bir başkanlık emrinden söz etti.

Konuyla ilgili konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi ABD Yüksek Mahkemesi’ne başvurmanın söz konusu olmadığını dile getirirken; Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Reince Priebus ise Yüksek Temyiz Mahkemesi’ne başvurmak dahil olmak üzere tüm seçeneklerin hâlâ masada olduğunu söyledi.

Priebus, “Dokuzuncu Bölge Mahkemesi’nin geçici durdurma kararının Yüksek Mahkeme’ye taşınması dahil olmak üzere, mahkeme seçeneklerinin her biri gündemimizde” dedi.

Beyaz Saray kaynaklarına dayanarak, NBC televizyonu Yüksek Mahkeme seçeneğinin gündemde olmadığını bildirmiş; ancak Washington Post hiçbir seçeneğinin göz ardı edilmediğini iddia etmişti.

Cuma günü konuyla ilgili olarak gazetecilere değerlendirmede bulunan Trump, vize yasağına ilişkin davayı kazanacağına “şüphe olmadığını” belirtti ve ekledi: “Ülkemizin güvenliği için çok hızlı bir şekilde yapmamız gereken şeyler var. Önümüzdeki hafta bunları göreceksiniz.”

Trump’ın danışmanı Flynn’in, göreve gelmeden önce Rusya ile görüştüğü ortaya çıktı

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sıkıntılı günler geçiriyor. Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Michael T. Flynn’in göreve gelmesinden önce Rusya’nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak ile ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları hakkında görüşmesinin yarattığı tartışmalar sürüyor.

Obama’nın görevinin son günlerinde Rus büyükelçi ile görüşen Flynn’in ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının kaldırılması hakkında görüştüğü ve konuyla ilgili olarak Başkan Yardımcısı Mike Pence’i yanlış yönlendirdiği iddia edilmişti. Söz konusu tartışmalar, Flynn’in görevinin sallantıda olduğunu gösteriyor.

Aralık ayında, Trump’ın göreve gelmesinden günler önce Flynn’in Sergey Kislyak ise telefonda yaptırımlar hakkında görüşmesi, resmi görevi olmayan bir vatandaşın diplomatik hususlara dahlini yasaklayan federal kanunların ihlal edilmesi manasına geliyor.

Cuma günü gazetecilere konuşan Trump, Flynn’e dair tartışmaların detaylarını bilmediğini belirtti. Flynn’in yaptığı bir telefon görüşmesinin ABD istihbarat büroları tarafından kaydedilmiş bir deşifresi var. Deşifrenin incelenmesi, Flynn’in geleceğini belirleyeceğe benziyor.

Pazar günü NBC televizyonuna konuşan Beyaz Saray kıdemli danışmanı Stephen Miller ise, Başkan Yardımcısı Pence’in Rusya’yla yürütülen görüşmelere ilişkin olarak yanlış yönlendirilip yönlendirilmediğinin “hassas bir konu” olduğunu dile getirdi. Trump’ın Flynn’e hâlâ güvenip güvenmediğinin sorulması üzerine Miller, “bu soruyu yanıtlayacak olan kişi Başkan’dır” dedi.

Ulusal Güvenlik Konseyi’ni zor günler bekliyor

Öte yandan, Kongre istihbarat komitesinde görev alan üst düzey Demokratlar, konuya yönelik bir FBI soruşturması talep etti. Kremlin, Flynn ile Kislyak’ın yaptırımların kaldırılması hakkında görüştüğü iddialarını reddederken; Reuters’e konuşan bir Beyaz Saray yetkilisine göre Flynn, Pence’den özür diledi.

Her yeni dönemde, Dışişleri, Pentagon ve diğer kurumlarda çalışan üyelerden oluşturulan Ulusal Güvenlik Konseyi’nde çalkantılı bir dönem oluyor. Ancak, yetkililerin belirttiğine göre bu sefer yaşanan farklı ve bunun yegâne sebebi Trump’ın Twitter temelli dış politikası değil. Ulusal Güvenlik Konseyi’nin sıkıntılı günler geçirmesinin bir diğer sebebi ise Trump için çalışmak istemeyen bazı üyelerin, normalde çalıştıkları kurumlara geri dönmeleri oldu. Ulusal güvenlik danışmanı Flynn’in görüşmesine dair soruşturma ile bu sıkıntılı günlerin sürmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.