Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, Netanyahu’nun yüzünü güldürdü

ABD Başkanı Donald Trump, 20 yılı aşkın süredir ABD’nin Ortadoğu’da kalıca barışın sağlanması için İsrail’in yanı sıra bir Filistin devletinin de varlığını öngören “iki devletli çözüm” politikasını terk etti. Trump, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile dün yaptığı basın toplantısında, İsrail ve Filistinliler arasında “gerçekten harika bir barış anlaşması” için çok çalışacağını söyledi.

Trump, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla görüşmesinden sonraki ortak basın toplantısında, iki tarafın da ödün vermesi gerektiğinin altını çizdi ve Netanyahu’dan yasadışı Yahudi yerleşimlerinin inşaatlarını “bir süre beklemede tutmasını” da istedi.

Basın toplantısında, barış anlaşmasına varmanın en nihayetinde tarafların kendine bağlı olduğunu da vurgulayan Trump’a, ABD’nin Ortadoğu sorunu konusunda uzun süredir izlediği “iki devletli çözüme” bağlılığı da soruldu. Trump, iki devletli çözümle ilgili şöyle konuştu: “İki devlet ya da bir devlet. Ben her iki tarafın istediği çözümü istiyorum. Her iki taraf ne isterse ben kabul edebilirim. Her ikisiyle de yaşayabilirim. Bir süre iki devletli çözümün daha kolay bir seçenek olduğunu düşündüm. Açıkçası, İsrail ve Filistinliler memnunsa, ben de memnun olurum.”

Netanyahu ise, iki devletli çözüm konusunda “etiketlere” değil “içeriğe” odaklanmak istediğini vurguladı. İsrail Başbakanı, “Barışın iki önkoşulu var. Birincisi Filistinliler, Yahudi devletini tanımalı. İkincisi, herhangi bir barış anlaşmasında İsrail, Şeria Nehri’nin batısında kalan bölgenin tümünde ağır basacak şekilde güvenlik denetimini elinde tutmalı” dedi.

Obama yönetimi zamanında, İran’la yürütülen nükleer anlaşmanın yanı sıra görevinin son günlerinde BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin İsrail aleyhine oy kullanması, Netanyahu hükümeti ile Obama yönetimi arasındaki ilişkileri bozmuştu. Trump’ın göreve gelmesinden sonra İsrail Başbakanı ile yaptığı ilk görüşmeden sonra yaptığı açıklamalar, Netanyahu’nun Trump yönetimi ile daha uyumlu bir ilişki yürüteceğinin ilk sinyallerini verdi.

ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması vaadi

Basın toplantısında Trump’a, seçim kampanyası süresince Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımaya dair dile getirdiği vaadi de soruldu. Trump, “Büyükelçiliğin Kudüs’e taşınmasını görmek isterim. Bu konuya güçlü bir şekilde, dikkatle, büyük bir dikkatle bakıyoruz ve gerçekleşeceğini göreceğiz” dedi.

Öte yandan, radikal İslamla mücadele hakkında da konuşan Netanyahu, Trump’ın Beyaz Saray’da olmasıyla birlikte “yükselen radikal İslam dalgasını” geriye çevirmenin mümkün olduğuna inandığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.