Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi’nden uzaklaştırılan akademisyenden açık ders

Çalışma izni iptal edilen Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümü öğretim üyesi Noémi Levy-Aksu bugün üniversitede açık ders verdi. 2010’dan beri Boğaziçi Üniversitesi’nde görev yapan Levy-Aksu, Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atmıştı. Aralık ayında yenilenen sözleşmesi YÖK yazısıyla iptal edilen Levy-Aksu’nun yanı sıra, üniversiteden bir süre önce ayrılan Abbas Vali’nin çalışma izni de iptal edilmişti.

Açık derste öğrencilere seslenen Noémi Levy-Aksu, yalnız olmadığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Haksızlığa uğradığımı düşünüyorum. Ama şu anda o kadar çok haksızlık yapılıyor ki. Boğaziçi’nden bir tepki çıkacaksa sadece benimle ilgili değil, birçok üniversitedeki arkadaşlar için de çıkacaktır diye düşünüyorum. Bunun ötesinde özgürlük için, barış için çıkacaktır diye umuyorum.”

Eleştirel seslerin üniversitelerden kovulduğunu söyleyen Levy-Aksu, üniversitede verdiği dersi de anlattı: “Boğaziçi’nde ‘Modern Türkiye’ dersi veriyorum. Orada Ermeni meselesinden Kürt sorununa kadar birçok zor konuyu tartışıyoruz. En azından bunu konuşmak, bu meselelere eleştirel bir şekilde yaklaşabilmek çok önemli. Şanslıyız, bunu Boğaziçi’nde yapma şansımız var. Bu şansı korumalıyız. Bu ortam bu açıdan çok özel bir ortam. Bunun farkında olmamız lazım. Kimse kimseyi ezmeden, dışlamadan kutuplaşmaların ötesine geçmemiz lazım.”

“Alternatif genel kurul”

Noémi Levy-Aksu’nun açık dersi sonrası Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciler Genel Kurul toplantısı yapacak olan akademisyenlere destek vermek için “Alternatif genel kurul” adıyla toplandı. Genel Kurul’a giren akademisyenleri alkışlayan öğrenciler, akademisyenlere “Size her daim yanınızda olduğumuzu hatırlatmak istedik” yazılı bildiriler dağıttı.

C6jyPcNWkAQwLBv

“Sen kimsin Abbas Vali’yi işten atıyorsun?”

Boğaziçi Üniversitesi’nden uzaklaştırılan akademisyenler Noémi Levy-Aksu ve Abbas Vali için dün üniversitede protesto düzenlendi. “KHK’lar gidecek biz kalacağız”, “Sen kimsin Abbas Vali’yi işten atıyorsun” pankartlarıyla rektörlük önünde toplanan öğrenciler, daha sonra yaptıkları basın açıklamasında, üniversite yönetiminden akademisyenlerle ilgili açıklama talep etti.

17204233_10210838454252869_249256818_n

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.