Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Londra saldırganının kimliği açıklandı: İngiliz vatandaşı Khalid Masood

Londra’daki Parlamento binası önünde saldırgan dahil dört kişinin hayatını kaybettiği ve üçü polis memuru olmak üzere 40 kişinin yaralandığı saldırı sonrasında İngiliz polisinin operasyonları devam ediyor. Saldırıyla ilgili olarak Birmingham kentinde 8 kişi gözaltına alınırken, İngiliz Polis Teşkilatı saldırganın kimliğini açıkladı: 52 yaşındaki İngiliz vatandaşı Khalid Masood. Öte yandan terör örgütü IŞİD dün gerçekleştirilen saldırıyı bugün üstlendi.

Çarşamba günü yerel saatle 14.40 civarında, saldırgan bir otomobili, İngiltere Parlamento binası önündeki Westminster Köprüsü’nde yayaların üzerine sürmüş ve çok sayıda kişiyi yaralanmıştı. Panik esnasında araçtan çıkan ve parlamento binasını avlusunda ilerleyen saldırgan, bıçakla bir polis memurunu yaralamış ve ihtarlara uymayınca olay yerindeki diğer polisler tarafından vurularak öldürülmüştü.

Olayda yaralanan 40 kişiden 29’unun tedavisinin hastanelerde devam ettiği belirtilirken, yaralananlar arasında Fransa, Romanya ve Güney Kore vatandaşları bulunduğu açıklandı.

Londra Emniyet Müdürlüğü, dün düzenlenen çifte saldırının “terör eylemi” olarak değerlendirildiğini duyurdu. Londra Emniyeti bugün akşam saatlerinde saldırganın kimliğini açıkladı. Saldırıyı gerçekleştirenin 52 yaşındaki  Arap asıllı İngiliz vatandaşı Khalid Masood olduğu açıklanırken, saldırganın Kent bölgesinde doğduğu ve son ikamet yerinin West Midlands olduğu bilgisini verdi. Polis ayrıca Masood’un isminin herhangi bir terör soruşturmasında geçmediğini ancak silah bulundurmak ve kamu düzenini ihlal gibi suçlardan yargılandığını da ekledi.

Daha önce Independent gazetesinin internet sitesinde saldırı şüphelisi olduğu iddiası ortaya atılan Abu Izzadeen’in ise halen cezaevinde olduğu ortaya çıkmıştı.

Saldırının gerçekleştirildiği aracın Birmingham kentinde kiralandığı bilgisine ulaşan İngiliz polisi, bu kentte 8 kişiyi gözaltına aldı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, dün akşam güvenlik birimleriyle yaptığı toplantının ardından bir açıklama yapmıştı. May, terör eyleminin “hastalıklı ve ahlaksızca” olduğunu söylemiş ve saldırının İngiltere’deki demokratik değerleri hedef aldığını ifade etmişti. Başbakan May, saldırganın kimliğinin polis tarafından bilindiğini ve saldırganın Britanya doğumlu olduğunu söylemişti. May ayrıca saldırganın eylemi tek başına düzenlediği bilgisini de vermişti.

Diğer yandan, Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan ise saldırının Londralılar’ın gözünü korkutamayacağını belirtmekle birlikte, kentteki güvenlik önlemlerinin arttırılacağının da altını çizdi.

Olay esnasında Parlamento binasında bulunan Başbakan Theresa May güvenlik önlemleri altında dışarı çıkarılmış, parlamentoya giriş ve çıkışlar yasaklanmış, parlamentoya giden metro hattının da seferlerine ara verilmişti. Başbakan May, bugünden itibaren parlamentonun normal işleyişine geri döneceğini açıkladı.
Öte yandan saldırı anının video görüntüleri de yayınlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.