Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

G-7 Zirvesi sonuçlandı: Esad’sız Suriye’ye “evet”, Rusya’ya yaptırıma “hayır”

G7 ülkeleri dışişleri bakanları İtalya’nın Lucca kentinde bir araya geldi. Toplantının ana gündemini Suriye krizi oluşturduğu için, toplantıya G7 ülkelerinin dışında Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’ün dışişleri bakanları da katıldı. Toplantıda taraflar Suriye’nin geleceğinde Esad’a yer olmadığı konusunda görüş birliğine varırken, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a destek vermesi nedeniyle Rusya’ya yaptırımlar uygulanması yönündeki teklif kabul görmedi. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin; “ABD’nin Şam’ın güneyini vuracağına dair duyum aldıklarını” söyledi.

Dünyanın sanayileşmiş en büyük yedi ülkesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve Japonya’nın dışişleri bakanlarını bir araya getiren Lucca kentindeki toplantının ardından konuşan ev sahibi ve dönem başkanı İtalya’nın Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, “barış için iki gündür yoğun bir şekilde çalıştıklarını” belirtti. Alfano ayrıca; “Suriye konusunda Rusya dışlanmamalı, Rusya ile diyalog kurmaya ihtiyaç var” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Suriye’ye yeni bir müdahaleye soğuk bakmıyor

Öte yandan ABD yönetimi, Suriye’ye yönelik yeni bir saldırı için kapıyı kapatmadı. Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer, “Eğer bebeklere kimyasal silahla saldırır, masum insanlara karşı varil bombası kullanırsanız bu başkandan bir karşılık göreceksiniz” şeklinde konuştu. Bununla birlikte, Spicer “ABD’nin öncelikli hedefinin terör örgütü IŞİD ile mücadele olarak kalacağını” da sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump da; İngiltere Başbakanı Theresa May ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’le birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada; Başkan Trump’ın; May ve Merkel ile, Suriye’nin İdlib kentinde meydana gelen kimyasal saldırıyla ilgili olarak Beşşar Esad’ın sorumlu tutulması gerektiği konusunda görüş birliği içinde olduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Lucca’daki toplantının ardından bir açıklama yaptı. Çavuşoğlu açıklamasında; “elimizdeki bilgilere göre rejimin elinde hala kimyasal silah kapasitesi var” ifadesini kullandı.

Tillerson ve Lavrov Moskova’da görüşecek

Lucca’daki toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, görüşmelerin ardından, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la görüşmek üzere Moskova’ya hareket etti. Rusya cephesinden ise, İtalya’daki buluşma ve ABD Dışişleri Bakanı’nın ziyareti hakkında bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Rusya-ABD ilişkilerinin Soğuk Savaş’tan bu yana en sıkıntılı dönemi yaşıyor” denilirken, “cepheleşme değil, yapıcı bir işbirliği istiyoruz. Umarız Amerikan tarafı da aynı şeyi istiyordur” ifadeleri kullanıldı.

Diğer taraftan Reuters’in RIA haber ajansına dayandırdığı habere göre; Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim önümüzdeki günlerde Moskova’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Ne olmuştu?

Suriye’nin İdlib kentinde geçen hafta düzenlenen zehirli gaz saldırısında çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Batılı ülkeler ve Türkiye saldırıyı Esad güçlerinin düzenlediği iddia ederken, Suriye yönetimi ise zehirli gazdan ölümlerin, muhaliflere ait bir kimyasal silah deposunun bombalanmasından meydana geldiğini savunmuştu. Bunun ardından ABD, Suriye’deki bir hava üssünü Tomahawk füzeleriyle vurmuş ve ABD’nin bu hamlesi Suriye, Rusya ve İran yönetimleri tarafından protesto edilmişti. Rusya ve İran tarafından yapılan ortak açıklamada “ABD’nin Suriye’de bir kez daha kırmızı çizgiyi aşması durumunda güç kullanacaklarını” duyurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.