Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın Rusya bağlantıları ile ilgili soruşturmanın başına FBI eski Direktörü Mueller getirildi

ABD’de FBI eski Direktörü Robert Mueller, Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahalesi iddialarıyla ilgili soruşturmanın başına getirildi. Trump’ın FBI Direktörü James Comey’i görevden alması ve Comey’den Flynn soruşturmasını kapatmasını istediğinin ortaya çıkmasının ardından, soruşturmanın başına Mueller’in tayin edilmesi “yeni ve daha ciddi bir safhanın başlangıcı” olarak yorumlanıyor.

Mueller’i soruşturmanın başına tayin eden ABD Adalet Bakanı Yardımcısı Rod Rosenstein, kararla ilgili olarak soruşturmanın denetlenmesi görevine alan dışından birinin getirilmesinin “kamunun yararına olduğunu” söyledi.

Rosenstein, bir süredir soruşturmanın başına tarafsız ve itibarlı birinin tayin edilmesi konusunda Demokratlar ve Cumhuriyetçiler’in bir kısmından baskı görüyordu.

Washington’da itibarı oldukça yüksek biri olan Mueller’in soruşturmanın başına getirilmesi, hükümete Trump ekibinin Rusya’yla olan bağlantılarının soruşturulması konusunda yöneltilen beceriksizlik suçlamalarını hafifletmesi bekleniyor.

Trump: “Bu işin hızlıca sonuçlanmasını bekliyorum”

Rosenstein atamayla ilgili yaptığı açıklamada “Kararım, söz konusu suçların işlenmiş olduğu ya da mutlaka bir kovuşturma olacağı manasına gelmiyor” dedi.

Trump ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Daha önce defalarca söylediğim gibi, kapsamlı bir soruşturmanın yürütülmesi, bizim zaten bildiğimiz şekilde kampanyamla herhangi bir yabancı ülke arasında bir bağlantı olmadığını ortaya çıkaracaktır. Bu işin hızlıca sonuçlanmasını bekliyorum. Bu süre zarfında, ülkemizin geleceğini tehdit eden kişiler ve hususlarla savaşmaktan asla vazgeçmeyeceğim” dedi.

Öte yandan, Senato’nun Adli Komitesi ve İstihbarat Komitesi’nin yanı sıra Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi de Comey’i ifadeye çağırdı. Üç komitenin de Comey’nin tutanakları hakkında ifade istemesi bekleniyor.

Soruşturmanın başına geçen Robert Mueller kimdir?

Mueller, ABD dış siyasetine damga vuran 11 Eylül saldırılarından sonra, 2001-2013 yılları arasında FBI Direktörlüğü yapmıştı. Vietnam Savaşı’na da katılmış olan 72 yaşındaki Mueller, sert bir hukukçu olarak biliniyor. Mueller “Rus hükümetinin 2016 başkanlık seçimlerine etki etme çabaları ve ilgili konularda” soruşturmada ortaya çıkan olası suçları kovuşturacak.

Eski FBI şefi, teknik olarak Adalet Bakanlığı’na dolayısıyla da Trump yönetimine bağlı bulunacak. Trump’a bilgi vermek durumunda olmakla birlikte, soruşturmayı yürütürken diğer federal savcılara nazaran çok daha özerk olacak. Üstüne üstlük çetin bir hukukçu ve saygın bir bürokrat olan Mueller’in Trump tarafından sindirilmesinin zor olacağı belirtiliyor.

Reuters: Trump’ın danışmanları en az 18 Rus yetkiliyle görüştü

Trump ekibinin Rusya bağlantılarıyla ilgili yeni bir haber de Reuters ajansından geldi. Reuters haber ajansı, ABD Başkanı Donald Trump seçim kampanyası danışmanlarının en az 18 Rus yetkili ve Rus yönetimiyle yakın ilişkileri olan isimlerle ilişkileri olduğunu yazdı.

Reuters haberini, Trump ile Rusya arasındaki bağdan haberi olduğunu ifade ettiği ABD’li eski ve yeni yetkililere dayandırıyor. Haberde, Trump’ın seçim kampanyasını yürüten ekip ve Trump’ın yardımcılarının 2016 yılı Nisan ve Kasım aylarında Rus yetkililerle telefonda ve e-posta aracılığıyla iletişime geçtikleri, görüşmelerde ekonomik ilişkileri, Çin ile ilişkileri ve IŞİD’le mücadelede işbirliğini konuştukları belirtildi.

Trump’ın ilk yurt dışı gezisi Suudi Arabistan’a

Öte yandan, Trump ilk yurt dışı seyahatini Suudi Arabistan’a gerçekleştirecek. Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada Trump “ABD Başkanı olarak ilk yurt dışı  ziyaretlerim Suudi Arabistan, ardından İsrail ve ondan sonra da Roma’ya (Vatikan) olacak. Bu ziyaretler NATO ve G7 toplantılarının hemen öncesinde gerçekleşecek. Suudi Arabistan’da, Müslüman dünyanın her yerinden liderlerle tarihi bir buluşma  gerçekleştireceğiz” dedi.

Bu açıklamayla birlikte Trump’ın ilk yurt dışı ziyaretlerinin, 25 Mayıs’ta Brüksel’de gerçekleşecek NATO ve 26 Mayıs’ta İtalya’da düzenlenecek G7 toplantılarından hemen önce gerçekleşeceği netleşmiş oldu.

Konuşmasında Suudi Arabistan için “İslam’ın iki kutsal mabedinin koruyucusu” ifadesini kullanan Trump, “Bu buluşmada Müslüman dünyadaki  müttefiklerimizle, aşırılıkçılık, şiddet ve terörle mücadele anlamında yeni bir  işbirliği süreci başlatmak istiyoruz” dedi.

Independent’ın haberine göre, Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinde İslam hakkında yapacağı konuşmayı ise yedi Müslüman ülkeye uygulanan uçuş yasağının mimarlarından olarak bilinen Stephen Miller yazıyor.

Radikal İslam’la mücadele hakkındaki konuşma Suudi Arabistan ziyareti sırasında 50 Müslüman lidere yapılacak.

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster, bu konuşmayla ilgili olarak “Başkan, radikal ideolojiyle mücadele ve tüm dünyada barışçıl bir İslam’ın tesisi yönündeki umutlara dair ilham verici ve net bir konuşma yapacak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.