Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanyol edebiyatçı Juan Goytisolo hayatını kaybetti

İspanyol edebiyatının önemli isimlerinden Juan Goytisolo, 86 yaşında Fas’taki evinde vefat etti.

“Pek kinci biri değilimdir. İçtenlikle inanıyorum ki, kusurlarımın ya da kişiliğimin olumsuz yanları listesinde nefretin yeri yok. Hayatım boyunca İspanyol kültür yaşamındaki girişimlerimin yol açtığı ahlaksal ya da ideolojik çekişmelerin yozlaşarak kişisel çatışmalara dönüşmesini engellemeye çalışmışımdır, başarısız kaldığım zamanlarda –düşmanlık oluşturan ender durumlarda– da unutkanlığım hep öfkemden baskın çıkmıştır.”

Juan Goytisolo, Yeryüzünde bir Sürgün adlı kitabında kendini böyle anlatıyor.

1931 yılında Barcelona’da doğan yazar, İspanya’nın iç savaşı sırasında annesini hava saldırısında kaybetmiş. Üniversitede hukuk fakültesine başlayan fakat eğitimini yarıda bırakan Goytisolo politik görüşleri nedeniyle uzun bir süre hapis yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra Paris’e yerleşen yazarın bazı kitapları İspanyol askeri diktatörlük döneminde yasaklanmıştı.

Çağdaş edebiyat üzerine roman, hikâye, deneme, gezi türlerinde pek çok eserler veren Goytisolo, ayrıca İslam kültürüyle de ilgilendi. Yazar “Osmanlı’nın İstanbul’u” kitabında Doğu-Batı üzerindeki kültürel çatışmayı ele almıştı. Goytisolo’nun “Yeryüzünde Bir Sürgün”, “Kapadokya’da Gaudi’nin İzinde”, “Ara Perde”, “Marx’ın Öyküsü” gibi eserleri Türkçe’ye de çevrilmişti.

Başta hiç yayınlanmayan bir romanı olmak üzere eserleri Genç Edebiyat Ödülü, Cervantes Edebiyat Ödülü, Formentor Edebiyat Ödülü, Europalia Ödülü ve Octavio Paz Ödülü’nü de aldı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.