Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İranlı profesör Hamid Dabashi de Wonder Woman tartışmasına katıldı

İki hafta önce vizyona giren ve Amerika’da 221 milyon dolar hasılatı elde eden süper kahraman filmi Wonder Woman, başrolündeki İsrailli oyuncu Gal Gadot nedeniyle tartışmaların hedefinde olmaya devam ediyor. Film, Gadot’un İsrailli olması nedeniyle Lübnan’da yasaklanmıştı. Gadot, İsrail ordusunda görev yapması ve sosyal medya hesaplarından İsrail ordusuna destek mesajları atması nedeniyle tepki çekmiş ve filmin bazı kesimlerce boykot edilmesine neden olmuştu. Columbia Üniversitesi’nde görev yapan İranlı Profesör Hamid Dabashi de Al Jazeera’ye yazdığı yazıyla bu tartışmaya katıldı.

Dabashi, “Wonder Woman’ı Gazze’de İzlemek” başlıklı yazısıyla Filistin’deki Siyonist hırsızlığı destekleyen “fanatik savaşçı” Gal Gadot’un feminist bir kahraman olarak kucaklanmasını eleştiriyor. Yazısında filmin Lübnan’da yasaklanmasına da değinen Dabashi, ne olursa olsun bir filmin yasaklanmasına karşı çıktığını ve bu sansürün filme olan merakı daha da arttırdığını söylüyor. Bununla birlikte filmin ABD’de çok sevilmesine, hatta çığır açan feminist bir film olarak takdir edilmesine tepki gösteriyor. Gal Gadot’un her İsrail vatandaşı gibi orduda görev yapmakla kalmayıp, aynı zamanda Gazze’de Filistinli kadın ve çocukları katleden askerleri desteklediğini belirtiyor.

Gadot 3 yıl önce Facebook hesabına “sevgimi ve dualarımı diğer İsrail vatandaşlarına gönderiyorum. Özellikle, kadınların ve çocukların ardında korkaklar gibi saklanan Hamas’ın yaptığı eylemlere karşı ülkemizi korumak için hayatlarını tehlikeye atan tüm erkek ve kızlara” yazmıştı.

Ekran Resmi 2017-06-15 14.48.26

“Gazze’de yaşayan bir baba veya anne olduğunuzu ve Florida’daki ya da Oregon’daki diğer ebeveynler gibi kızlarınızın olumlu bir rol modeline sahip olmasını dilediğinizi düşünün, o zaman ne olacak?” diye soran Dabashi, “kardeşlerinize bomba atarak, bombardıman yaparak dövüş sanatlarını öğrenen, onları sakatlayan ve öldüren İsrailli bir askerin, dünyayı kurtarmak için burada bulunan bir Amazon prensesi olarak algılanmasına” tepki gösterdi.   

Dabashi, Gal Gadot’lu Wonder Woman üzerinden Hollywood’u da eleştirdi. “Hollywood’un süper kahramanlarını dünyaya dayattığı ve maksatlı yalanlarla gerçeği saptırmaya devam ettiği zamanlar sona erdi. Bugün dünya, Hollywood’a ve Hollywood’un sömürgeci hırsızlıklarını normalleştirmeye çalışan işlevsiz mitolojilerine karşı konuşuyor, yürüyor, meydan okuyor, hayal ediyor ve geri adım atıyor,” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.