Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da Yüksek Mahkeme’ye helikopterli saldırı

Dün akşam, Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun bir mitingde Bolivar devrimini savunmak için gerekirse silahla savaşacaklarını ve hiç pes etmeyeceklerini söylemesinden sadece saatler sonra başkent Caracas’taki Yüksek Mahkeme binasına bir polis helikopterinden dört el bombası atıldı. Bombalar patlamadığı için saldırıda ölen veya yaralanan olmadı.

Saldırının görüntüleri sosyal medyada yayılırken, helikopterdeki bir kişinin İspanyolca “madde 350 Özgürlük” yazan pankart taşıması da dikkat çekti.  Venezüela anayasasının 350. maddesi, demokratik garantilere karşı gelen veya insan haklarını zayıflatan herhangi bir rejimin önünde vatandaşların sivil itaatsizlik ilan etmesine izin veriyor.

350 libertad

Devlet televizyonunda konuşan Maduro, olayı terör saldırısı olarak değerlendirdi ve tüm orduyu helikopterli saldırıyı gerçekleştirenleri bulmaları için harekete geçirdiğini duyurdu. Maduro, saldırının yapıldığı sırada Yüksek Mahkeme binasında sosyal bir etkinliğin gerçekleştiğini ve bombaların patlaması durumunda düzinelerce insanın ölebileceğini söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Haberleşme ve Bilgi Bakanı Ernesto Villegas, saldırıyı darbe girişimi olarak değerlendirirken, aynı helikopterden o sırada bir resepsiyon için 80 civarında insanın bulunduğu içişleri bakanlığı binasına da 15 kez ateş edildiğini söyledi.

El Nacional gazetesinin haberine göre, helikopterin pilotu Venezüela’nın istihbarat ve soruşturma organı CICPC’nin eski yöneticisi, Oscar Pérez. Sosyal medyada çıkan bir videoda, dört maskeli ve silahlı adamla birlikte kameraya konuşan Pérez, “biz, denge arayan ve bu suçlu hükümete karşı olan askeri personel, polis memuru ve sivillerin oluşturduğu bir koalisyonuz” diyor. Hiçbir politik partiye ait olmadıklarını, sadece vatansever olduklarını belirten Pérez bu mücadelenin güvenlik güçlerine karşı değil hükümetin dokunulmazlığına ve zorbalığa karşı olduğunu söyledi.

_96715305_venezuela

Saldırının hedefi olan hükümet yanlısı Yüksek Mahkeme, özellikle Maduro’nun muhalifleri tarafından, iktidarı güçlendirdiği ve muhalefetin kontrol ettiği yasama organını zayıflatan kararlar aldığı için sevilmiyor.

Venezüela’da hükümet karşıtı gösteriler

Venezüela’daki ekonomik ve sosyal kriz kötüleşirken, üç aya yakın süredir solcu hükümete karşı neredeyse her gün gösteriler düzenleniyor. The Guardian’ın haberine göre, nisan ayından bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerde 80’den fazla kişi hayatını kaybetti. Devlet başkanı Maduro ise ABD’nin, kendi hükümetine karşı darbe girişimlerini desteklediğini iddia ediyor. Pazartesi günü, Maduro müdahaleye hazırlandığı suçlamasıyla beş kişinin tutuklandığını duyurmuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.