Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman Parlamentosu eşcinsel evliliğini onayladı, Başbakan Merkel red oyu kullandı

Eşcinsel çiftlerin evlenmesine hak tanıyan yasa değişikliği bugün Almanya Federal Parlamentosu Bundestag’da oylanıp yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte eşcinsel çiftler evlat da edinebilecekler.

 

“Reichstag” olarak bilinen parlamento binasında yapılan oylamada Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Sol Parti milletvekilleri tasarının lehine oy kullanırken, bunlara koalisyonun büyük ortağı muhafazakar Hıristiyan Demokratlar’dan destek veren milletvekillerinin de katkısıyla tasarı 226’ya 393 oyla yasalaştı. Gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından yasanın yıl sonunda yürürlüğe girmesi bekleniyor. Öte yandan Deutsche Welle’nin haberine göre; yeni yasanın anayasaya aykırı olduğu düşünen ve oylamada aleyhte oy kullanan Hıristiyan Demokrat milletvekilleri yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye hazırlanıyor.

Konu üzerindeki daha önceki katı tutumunu değiştiren Başbakan Angela Merkel, yine de oylamada yasanın aleyhine oy kullandı. “Bence evlilik anayasaya göre sadece kadın ve erkek arasında olmalı” şeklinde konuşan Başbakan Merkel geçen hafta, konuyla ilgili yapılacak oylamada grup kararı almayacaklarını açıklayarak ve böylelikle partisinin milletvekillerini serbest bırakarak eşcinsel çiftlerin evlenebilmelerine olanak tanıyan tasarının parlamentoda oylanabilmesinin önünü açmıştı. Merkel’in bu kararı, 24 Eylül’deki genel seçimler öncesinde stratejik bir hamle olarak yorumlanıyor. Zira Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti, eşcinsel evliliklerin önü açılmazsa, Hıristiyan Demokratlar ile bir koalisyon hükümetine dahil olmayacaklarını açıklamışlardı. Merkel’in hamlesiyle, olası koalisyon önündeki bu engel kalkmış görünüyor.

Almanya’da 2001 yılında “medeni birliktelik” adı altında bir hukuki kategori oluşturulmuş ve eşcinsel çiftlere soyisim, nafaka, eş için oturum müsaadesi alabilme, evli çiftlerin sahip olduğu vergi kolaylıklarından yararlanabilme gibi belirli haklar tanınmıştı.  Ancak eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkı tanınmamıştı.

Eşcinsel evliliklere hangi ülkelerde izin veriliyor?

Şu an; Hollanda, Belçika, İspanya, Kanada, Güney Afrika, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç, Portekiz, Danimarka, Fransa, Arjantin, ABD, Uruguay, Brezilya, Kolombiya, Tayvan, Lüksemburg, İzlanda, Slovenya, Birleşik Krallık (Kuzey İrlanda hariç), İrlanda Cumhuriyeti’nde eşcinsel evliliklere izin veriliyor. İtalya ve Finlandiya’da da eşcinsel çiftlerin evlenmesi mümkün ancak evlat edinmelerine izin verilmiyor. İsrail’de eşcinsel evliliğe onay verilmemekle birlikte, yabancı ülkelerde yapılan evlilikler tanınıyor.

Moritanya, Afganistan, Sudan, Pakistan, İran, Çeçenistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen’de ise eşcinsellik ölüm cezasını gerektirecek bir suç sayılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.