Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afrodisias Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Afrodisias Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girdi.

1

Polonya’nın Krakow kentinde gerçekleştirilen UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, Aydın’daki antik kent Afrodisias’ın Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne dahil edilmesine karar verildi.

Afrodit Tapınağı ile ünlü Afrodisias Antik Kenti, Antik Yunan ve Roma dönemlerine ait en görkemli antik kentlerden biri. Afrodisias’taki Afrodit Tapınağı’nın tarihi milattan önce 3. yüzyıla, kentin kendisi ise bir yüzyıl sonraya dayanıyor. Afrodisias’ta tapınaklar, bir tiyatro, bir toplanma yeri ve iki hamam bulunuyor. UNESCO Türkiye’ye göre, alanın listeye kaydedilmesinin en önemli sebebi, yerel okullar tarafından alandaki ocaklardan çıkan mermerler kullanılarak işlenen heykellerin yayıldığı Akdeniz havzasında bıraktığı derin kültürel etki.

2

Afrodisias’la birlikte Türkiye’nin Dünya Kalıcı Miras Listesi’ndeki varlık sayısı 17 oldu. Geçtiğimiz yıl bu liste Türkiye’de, Kars’taki Ani Harabeleri’nin dahil edilmesiyle gündeme gelmişti. Dünya Kalıcı Miras Listesi’nde bu yerlerin yanı sıra Nevşehir’deki Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Sivas’taki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Çorum’daki Hattuşaş, Adıyaman’daki Nemrut Dağı, Antalya’daki Xanthos-Letoon, Karabük’teki Safranbolu, Çanakkale’deki Truva Antik Kenti, Edirne’deki Selimiye Camii ve Külliyesi, Konya’daki Çatalhöyük, İzmir’deki Bergama Antik Kenti, Bursa’daki Cumalıkızık, Denizli’deki Pamukkale, İzmir’deki Efes Antik Kenti ile Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçesi de bulunuyor. 2018’de düzenlenecek olan UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda ise, Türkiye’nin en önemli adayı Şanlıurfa’daki Göbeklitepe Arkeolojik Alanı olacak.

Kadınların giremediği kutsal Japon adası da listede 

Japon denizindeki küçük bir ada olan Okinoshima adası da, listeye giren alanlardan biri oldu. Zengin bir arkeolojik ve dini mirasa sahip olan Okinoshima adasının önemli özelliklerinden biri, bu adaya geleneksel olarak yıllardır kadınların giremiyor olması.

3

4. ve 9. yüzyıllarda  Asya ticaret ağında yer alan, tüccar erkeklerin uğrak yeri olan ve dua etmek için de kullanılan 700 metrekarelik adada, Japon hükümeti tarafından koruma altında tutulan 80 bin civarı silah, ayna, boncuk gibi adak kalıntıları bulunuyor.

Ritüellerin hâlâ korunduğu ada bir tapınak tarafından kontrol ediliyor. Resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, kadınların adaya girişi kesinlikle yasak. Ziyaretçi erkekler ise adaya geldiklerinde yapmaları gereken arınma ritüeli dolayısıyla, adada çıplak dolaşmak zorunda. Bu gelenekler, adanın uğrak bir yer haline gelmesini engelliyor.

El Halil kararına İsrail’den tepki

UNESCO’nun Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne eklediği yerlerden biri de Harem-i İbrahim’i de içinde bulunduran Batı Şeria’daki El Halil kenti oldu. El Halil, İsrail’i kente zarar verecek eylemlerde bulunmakla suçlayan Filistinlilerin talebiyle gündeme alınmıştı. Kenti listeye dahil eden UNESCO Dünya Miras Komitesi, bölgeyi  “Filistin’e ait tehlike altındaki dünya mirası” olarak tanımladı.

4

Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanlığı, UNESCO’nun kararını kendi diplomasileri için “bir başarı” olarak nitelendirirken, İsrail karara tepki gösterdi. “UNESCO tarafından alınmış bir başka hayali karar” diyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “herkese dini özgürlüğünü garantilemek ve gerçeği korumak için bölgeyi korumaya devam edeceklerini” söyledi. UNESCO, Mayıs ayında da Kudüs’le ilgili aldığı bir kararda İsrail’i “işgalci güç” olarak tanımlamıştı.

Kaynaklar: Arkeofili, The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.