Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman Katolik Kilisesi’nde cinsel istismar iddiası

Almanya’nın Regensburg kentindeki bir Katolik Kilisesi’nde 1945-1990 yılları arasında koroya katılan yüzlerce çocuğun cinsel istismara uğradığı öne sürüldü.

Söz konusu iddialar, Regensburg kentindeki Domspatzen erkek çocuk korosuyla ilgili hazırlanan resmi bir raporun sonuçlarına dayanıyor. Raporun yazmakla görevlendirilen ve iki yılda hazırlayan avukat Ulrich Weber, 1945 ve 1990 yılları arasında 547 çocuğun cinsel taciz ve fiziksel saldırı maruz kaldığını ancak koroya katılmış kişilerin tamamına erişilemediğinden sayının çok daha yüksek olabileceğini belirtti. Raporda kilisenin 49 üyesinin olaylara karıştığı bilgisi yer alırken, bazı kilise yetkilileri olaylara göz yummakla suçlandı. Olayın kurbanlarından bazıları yaşananları “adeta bir toplama kampı gibiydi” sözleriyle ifade ederken, bazıları ise yaşananların dışarıya sızdırılmaması için her gün tehdit edildiklerini söyledi.

Suçlamaların hedefindeki isimlerden en dikkat çekeni ise koronun yöneticilerinden Georg Ratzinger. Eski Papa 16. Benedictus’un ağabeyi olan Ratzinger, koroyu yönettiği 30 yıl boyunca cinsel taciz iddialarını araştırmayıp sessiz kalmakla eleştiriliyor. Ancak raporun yazarı Weber, Ratzinger hakkında, olaylardan haberi olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını belirtti.

Okuldan henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmezken, Alman basınında, iddiaların çok eski yıllara dayanması sebebiyle zaman aşımından dolayı şüpheliler hakkında cezai işlemde bulunulmasını düşük bir olasılık olduğu yolunda yorumlar yapıldı.

Domspatzen Kilisesi korosu 2010 yılında da benzeri iddialarla gündeme gelmişti. Kilise cinsel taciz kurbanlarına tazminat ödemeyi teklif etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.