Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Al Jazeera ofisini kapatıyor

İsrail, Al Jazeera televizyon kanalını “terörü desteklediği” gerekçesiyle kapatma kararı aldı.

_97231130_mediaitem97231129

İsrail hükümeti, “terörü desteklediği” gerekçesiyle Al Jazeera televizyonunun hem Arapça hem de İngilizce yayın yapan kanallarının yayından kaldırılacağını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan İsrail İletişim Bakanı Eyüp Kara “Al Jazeera IŞİD’in, Hamas’ın, Hizbullah’ın ve İran’ın maşası hâline geldi” dedi.

Bakan Kara yaptığı açıklamada, kablolu yayın sağlayıcılarının kanalların yayından kaldırılmasını kabul ettiğini fakat Al Jazeera’nin Kudüs bürosunun kapatılması için hukuki bir süreç gerektiğini belirtti. Kara ayrıca, Al Jazeera çalışanlarının basın kartlarının da iptal edileceğini açıkladı. Kararın uygulanması için kesin bir tarih belirtilmedi.

5248

Başbakan Benyamin Netanyahu, Al Jazeera’ye yönelik alınan karara ilişkin “İletişim Bakanı Eyüp Kara’yı, talimatlarım doğrultusunda Al Jazeera’nin kışkırtmalarına karşı bir dizi önlem almasından dolayı tebrik ederim” şeklinde bir tweet attı. Netanyahu geçtiğimiz ay Al Jazeera’yi Kudüs’te Mescid-i Aksa’yla ilgili yaşananları kışkırtmakla suçlamış ve kanalın kapatılması için çalışacağını söylemişti.

Al Jazeera televizyonu kararı kınadı. Tüm dünyada 80 ofisi bulunan Al Jazeera’den yapılan açıklamada, İsrail’in kararının ardından yapılacakların dikkatle izleneceği ve buna göre yasal önlemler alınacağı duyuruldu. Kudüs’teki olayları kışkırttıkları yönündeki suçlamalarını reddeden kanal, “Al Jazeera, işgal edilmiş Filistin topraklarında olanları, uluslararası standartlara göre profesyonelce haber yapmaya devam edecek” açıklamasında bulundu.

web-al-jazeera-1

Al Jazeera televizyonu geçtiğimiz ay İsrail’i; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’in safına geçmekle suçlamıştı. “Terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’a diplomatik ve ekonomik yaptırımlar uygulamaya devam eden bu dört Arap ülkesinin, ambargoyu kaldırmak için Katar’dan talep ettiği maddelerden biri, Katar tarafından finanse edilen Al Jazeera televizyonunun kapatılması. Geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan ve Ürdün, ülkelerindeki Al Jazeera ofislerini kapatmıştı. Ayrıca Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’de Al Jazeera kanalı ve internet sitesi engellenmiş durumda.

İsrail’in kararı Hamas tarafından kınandı. Hamas adına konuşan Hazım Kasım, “Al Jazeera, Filistin’de yaşananları profesyonelce iletmekte çok önemli bir role sahipti” dedi. Karar, uluslararası kuruluşların da tepkisini çekti. Londra merkezli Etik Gazetecilik Ağı (EJN) direktörü Aidan White, Al Jazeera’nin kapatılmasına ilişkin kararı “basın özgürlüğüne büyük bir saldırı” olarak niteledi. New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Ortadoğu ve Kuzey Afrika koordinatörü Şerif Mansur, “Al Jazeera’yi sansürlemek veya ofisini kapatmak bölgede bir stabilite sağlamayacak, fakat İsrail’İ bölgedeki basın özgürlüğü düşmanlarından biri hâline getirecek” yorumu yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.