Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hafızanız siz uykudayken de kayıtta

Nature Communications dergisinde yayımlanan bir araştırma, uyurken beynimizin yeni anılar oluşturabildiğini kanıtladı. Uyurken duyduğumuz bazı şeyleri hatırlamamız mümkün, fakat sadece uykunun belli evrelerinde.

lucid-dreams-brain-areas

Uzun yıllardır araştırılan uykuda öğrenme konusunda yapılan yeni bir deney, uykunun belli evrelerinde hafızanın hala yeni anılar kaydedebildiğini ortaya çıkardı. Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, uykunun bazı evrelerinde öğrenme mümkünken, bazı evrelerinde ise durum tam tersi.

Söz konusu araştırmayı yürüten kişilerden biri, Paris’teki PSL Araştırma Üniversitesi’nde sinirbilimci Thomas Andrillon, “yıllardır tartışılan bir konu olan uykuda öğrenmenin mümkün olduğunu kanıtladık” diyor. Andrillon ve çalışma arkadaşları, 20 kadar kişiden oluşan bir gruba uyurken bazı sesler dinletmiş. Denekler uyandıklarında, beş kere tekrarlanan bir kalıptan oluşan bu sesleri hatırlamış. Andrillon sesteki tekrarları anlamanın zor olduğunu fakat uykuda dinlemiş olanların bu tekrarları anlayabildiklerini söylüyor.
2438.neuro1

Araştırma ekibi deneklere bu sesi özellikle uykularının belli evrelerinde dinletmiş. REM uykusu (Rapid Eye Movement sleep/ hızlı göz hareketli uyku) ve N2 denen non-REM uykusunun hafif hâlinde sesleri dinleyen denekler, uyandıklarında bunları hatırlayabilmiş. REM uykusu rüyaların görüldüğü, bilinçsiz bir uyku evresi.

Üçüncü bir uyku evresi olan ve N3 diye adlandırılan non-REM uykusunun derin evresinde seslerin dinletilmesi ise, hatırlamayı tam tersi şekilde etkilemiş. Ekip N2 evresinde öğrenilenlerin hafızandan silinmişçesine unutulduğunu söylüyor. N3 evresinden uyananlar, müzikteki tekrarları anlamakta, hiç duymamış birine göre daha fazla zorlanmış. Araştırmacılara göre bu deney, N3 evresinin hafızayı temizleyici olduğu yönündeki teorileri destekliyor.

Uykuda öğrenme fikri duyanları heyecanlandırsa da, büyük beklentilere girmek için henüz erken. Araştırmacılar, deneklerin dinledikleri sesteki tekrarları hatırlasalar da ne duyduklarına konsantre olmadıklarını ve arada bir bağlantı kurmadıklarını söylüyor. Ses kalıpları otomatik olarak kaydediliyor. Fakat gece uyurken dil öğrenmek hâlâ bir hayal, çünkü beynin seslerle birlikte anlamları da kaydetmesi gerek. Araştırmacı Andrillon “uyuyan bir beyin dışarıda olan birçok şeyin bilgisini içeriyor” diyor, “fakat o bilgileri işlemesi çok daha çetrefilli.”

Student Asleep During Lecture

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.