Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orta Asya’nın “gizemli” istihbaratçısı Enver Altaylı FETÖ’den gözaltında

Eski MİT mensubu Enver Altaylı, FETÖ soruşturması kapsamında Antalya’da gözaltına alındı. Sözcü Gazetesi’nden Asuman Aranca’nın haberine göre, Altaylı Gülen Cemaati’ne mensup kişiler ile yakın ilişkisi nedeniyle gözaltında.

altaylıkitap2

                                       Enver Altaylı’nın 2013 yılında CIA görevlisi Ruzi Nazar hakkındaki kitabı

Türkiye’ye göç eden Özbek bir ailenin çocuğu olan Enver Altaylı, Sovyetler Birliği’nin çökmesinin ardında Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin kuruluşu döneminde aktif olarak o coğrafyada görev yaptı. Enver Altaylı 2013 yılında “Ruzi Nazar: CIA’nın Türk Casusu” başlıklı bir kitap yazdı. Altaylı bu kitabında kendisi gibi Özbek asıllı olan CIA görevlisi Ruzi Nazar ile Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleri’nde Komünizme karşı verdikleri savaşı anlattı. Enver Altaylı’nın hayatı ise 2008 yılında İrfan Ülkü tarafından kitaplaştırıldı. Kitapta Enver Altaylı anlatılırken şu ifadeler kullanıldı:

“Türkistan’dan Türkiye’ye göçmüş bir Özbek ailede Enver Paşa’nın yarım kalmış mücadelesini tamamlama idealiyle şekillenen çocukluk yılları, Harp Okulu’ndaki Talat Aydemir’in darbe girişiminin ardından MHP’nin kuruluşunda Türkeş’le kader birliği; Efsanevi MİT müsteşarı Fuat Doğu’nun manevi evladı olarak ‘Ümit’ kod adıyla, MİT içinde Sovyet esaretindeki Türk dünyası için verilen olağanüstü mücadele dönemi… MHP parti müfettişi ve 12 Eylül darbesinin ardından Almanya’da geçen sürgünlük yılları, Sovyet İmparatorluğu’nun çöküşüyle Türkiye ile Orta Asya’da Özal, Demirel ve İslam Kerimov’un yakınındaki isim olarak Türkiye ile Orta Asya Cumhuriyetleri arasındaki ilişkilerin kurulup şekillenmesi sürecinde Büyük güçlerle oynanan ‘Büyük Oyun’ sahnesine Türkiye’yi sokan Altaylı’nın gizli biyografisi ilk kez gün ışığına çıkıyor.”

altalıkitap

   Enver Altaylı’nın İrfan Ülkü tarafından yazılan biyografi kitabı

Ülkücü geçmişe sahip olan MİT görevlisi olduğu alenileşen Altaylı’nın Gülen Cemaati ile yollarının Orta Asya’ya kesişmiş olması muhtemel. Gülen Cemaati ilk okullarını Komünizm sonrası 1990’lı yıllarda Orta Asya Cumhuriyetleri’nde açmıştı. CIA mensupları ile beraber çalıştığını 2013’deki kitabında yazan Enver Altaylı’nın Gülen Cemaati ile ilişkisinin ‘’devlet görevi’’ dışı boyutunu öğrenmek için soruşturma sonucunu beklemek gerekecek.

rusi_sami                         Enver Altaylı Süleyman Demirel’i Orta Asya ziyareti sırasında bilgilendirirken

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.