Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İrma Kasırgası ve ABD’nin iklim politikaları

Son 10 yılda Atlantik’te görülen en büyük kasırga olan  İrma Kasırgası kıyıya ulaştı. İrma Kasırgası ABD’nin Teksas eyaletini etkisi altına alan Harvey Kasırgası’ndan daha şiddetli.

‘’Canavar Kasırga ‘’ olarak nitelendirilen İrma Kasırgası, salı günü Porto Riko’nun doğusunda bulunan Leeward Adaları’dan 300 km/h’lik bir hızla ABD ‘ye yönelmişti.

NASA, kasırganın kategorisini şimdiye kadar görülen en yüksek afet kategorisi olan 5. seviye olarak belirlendiğini açıkladı. ABD anakarası, kayıtların tutulmaya başlandığı 1851’den bu yana bir hafta içinde hiç iki büyük kasırgaya tanık olmadı.

Bu sebepten dolayı ABD Başkanı Donald Trump, Florida’ya ulaşması beklenen Irma nedeniyle Florida, Porto Riko ve Virgin Adaları’nda acil durum ilan etti.

Geçen hafta ABD’nin Teksas eyaletini etkisi altına alan Harvey Kasırgası’nda 66 kişi yaşamını yitirmişti.

Atlantik kıyıları İrma Kasırgası ile mücadele ederken, geçtiğimiz ay Güneydoğu Asya ülkeleri de Muson yağmurlarından kaynaklı sel ve toprak kayması felaketlerine maruz kalmıştı. yılın bu mevsiminde görülen Muson yağmurları  Bangladeş, Hindistan ve Nepal’de toprak kaymasına ve sellere neden oldu. Felaketler nedeniyle 170 kişi yaşamını yitirirken, yetkililer sel ve toprak kayması yaşanan bölgelerde olağanüstü hal ilan edip, bölgede yaşayanları tahliye etmişti.

ABD medyasında ilkim değişikliği lafı yok

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Koordinatörü Ümit Şahin, sıklıkla yaşanan bu kasırgalara rağmen ABD medyasının hala  iklim değişikliği lafını ağzına almadığını, alanlarınsa büyük bir baskı altında olduğunu belirtti. ABD gibi fosil yakıtlarla enerji üreten ve bunu satan bir ülkede ilkim değişikliği tezlerini dillendirmenin ABD’nin fosil yakıta dayalı politikalarının da sonunu geldiğini söylemek anlamına geldiğini belirten Şahin, ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmesinin amacının da bu iklim değişikliği inkarını resmileştirmek olduğunu belirtti.

Söyleşinin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.