Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de gerçekleştirilecek Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısına uluslararası boykot

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) düzenleme ve yürütmesinden sorumlu olduğu 10. Avrupa Bölge Toplantısı, 2-5 Ekim 2017 tarihleri arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşecek. 

Dört yılda bir tekrarlanan ve bu yıl onuncusu gerçekleştirilecek olan Avrupa Bölge Toplantısı’nda, 

bölgedeki ekonomik ve sosyal meseleler ve ILO’nun bölgesel öncelikleri konusunda görüş alışverişinde bulunulacak.  51 ülkeden, hükümetler, işverenler ve işçiler toplantıda bir araya gelmekte.

ITUC ve ETUC 10. Avrupa Bölge Toplantısını Boykot kararı aldı

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC); Türkiye’de sivil topluma ve sendikalara dönük baskıların arttığına işaret ederek, ILO toplantısının Türkiye yerine başka bir ülkede yapılmasını talep ederken, toplantının ILO’nun merkezinin bulunduğu İsviçre’nin Cenevre kentine alınması ya da başka bir tarihe ertelenmesi önerildi.    

19 Nisan 2017’de ITUC ve ETUC Avrupa Bölgesel Örgütü yaptığı yürütme kurulu toplantısında, İstanbul’da düzenlenecek 10. Avrupa Bölge Toplantısı’nı boykot kararı aldı. ITUC ve ETUC genel sekreterleri Avrupa ve Orta Asya’daki üyelerine toplantıya katılmama çağrısı yaptı.

Deutsche Welle’ye açıklamada bulunan  Alman Sendikalar Konfederasyonu (DGB) Başkanı Reiner Hoffmann; Türkiye’de son dönemde demokrasi, işçi hakları, örgütlenme özgürlüğü gibi konularda yaşanan gelişmelerden rahatsız olduklarını, buna tepkilerini göstermek istediklerini söyledi.    

Hoffmann, “Türkiye’de son aylarda sendika üyesi on binlerce çalışan büyük ölçüde Kanun Hükmünde Kararnameler dayanak gösterilerek, gerekçe sunulmaksızın ve hukuki itiraz hakkı tanınmaksızın işten çıkartıldı, sosyal güvenlik sisteminin dışına itildi. ILO bölgesel toplantısının Türk siyasi liderliği tarafından basında kötüye kullanılması, istismar edilmesi tehlikesi bulunmaktadır. Türkiye’deki baskıcı iç politika ve sınırlandırılmış basın özgürlüğün nedeniyle, bu etkinlik yaşanan mevcut gelişmelerle dürüst bir şekilde yüzleşmeye de katkı sağlamayacaktır. Bu nedenlerden ötürü DGB, İstanbul’daki bölgesel konferansa katılamaz, katılmak da istemez.”

KESK:  “ETUC ve ITUC’un kararına uyarak İstanbul’da yapılacak olan 10. ILO Avrupa Bölge Toplantısı’na katılmayacağız”

KESK Yürütme Kurulu yaptığı açıklamada: “ETUC ve ITUC, ILO standartlarına ve değerlerine hiç saygı göstermeyen, hiçbir biçimde demokratik olmayan baskıcı bir ortamda yapılacak 10. ILO Avrupa Bölge Toplantısı’nın AKP Hükümeti’nin politikalarını meşrulaştıracağı gerçeğinden hareketle ILO’dan bu bölgesel toplantının ertelenmesini ya da yerinin değiştirilmesini talep etmiştir.

Ancak şimdiye kadar talebe yanıt verilmediği gibi yapılan hazırlıklar toplantının gerçekleştirileceğini göstermektedir.

Konfederasyonumuz bağlı bulunduğu ETUC ve ITUC’un kararı, AKP Hükümeti’nin darbe uygulamalarını aratmayan politikalarında ısrar etmesi, ILO ve diğer uluslararası sözleşmeleri ihlal etmesi, mevcut anayasamızı bile ayaklar altına alarak ülkeyi, çalışma yaşamını OHAL/KHK rejimiyle yönetmesi gibi nedenlerden dolayı 10. ILO Avrupa Bölge Toplantısı’na katılmayacaktır.

Bu vesileyle bir kez daha OHAL’in kaldırılması, KHK’ların geri çekilmesi, hukuksuzca, sorgusuz/sualsiz ihraç edilen, açığa alınan emekçilerin görevlerine iade edilmesi, sürgün politikasının terk edilmesi ve sürgünlerin durdurulması çağrımızı yineliyoruz.

Türk-iş ve Hak-iş: “Boykot Kararını gözden geçirin”

Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonları, ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow ile ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini’ye gönderdikleri mektuplarla alınan kararların gözden geçirilmesi talebinde bulundu.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Burrow ve Visentini’ye gönderdiği mektupta, “üst kuruluşlarımızı ve Avrupa bölgesindeki tüm üye konfederasyonları ülkemizde görmeyi güçlü bir şekilde ümit ediyoruz. Uluslararası işçi hareketi ve Türkiye işçi kesimi adına son derece önemli sonuçlar beklediğimiz bu fırsatın kaçırılmaması adına üst kurullarımız olan ITUC ve ETUC’un toplantıya katılmama kararını gözden geçirmesinde ısrar ediyoruz.”

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan tarafından kaleme alınan mektupta da, “küresel politikadaki uluslararası sendika ailesinin büyük bir lideri ve müzakerecisi olarak Bayan Burrow’un ILO Bölgesel Toplantısı’nda bu liderliği yansıtacağına inanıyoruz. Bu sebepten ötürü ITUC ve ETUC’taki uluslararası liderlerimizin aldıkları kararı yeniden gözden geçirmelerini ve tüm Avrupa’daki sendikaların, ITUC ve ETUC’un bu toplantıyı bir mücadele başarısına dönüştürmeleri için toplantıya katılmalarını talep ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.