Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump yönetimi Silahlı İnsansız Hava Aracı kullanımındaki sınırlamaları kaldırmaya hazır

Donald Trump yönetimi, savaş alanı dışında Silahlı İnsansız Hava Aracı kullanımı ve komando saldırılarına Obama zamanında getirilmiş olan kısıtlamaları azaltmaya hazırlanıyor. Yeni düzenlemelerle birlikte, ‘drone’ olarak anılan Silahlı İnsansız Hava Araçlarının kullanımı artık sadece ABD için tehdit oluşturan “yüksek seviye” militanlarla sınırlı olmayacak.

merlin-to-scoop-111415301-766294-master768

New York Times’ın haberine göre, drone kullanımı için yapılacak değişiklikler, radikal İslamcı militanların aktif olduğu fakat ABD’nin henüz onları yakalamak için harekete geçmediği ülkelerde bu yöntemlerin kullanılmasına zemin hazırlıyor.

Güvenlik yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre, Trump’ın üst düzey güvenlik danışmanları daha önce yapılmış olan iki sınırlamayı genişletmeyi planlıyor. Planlanan değişikliklerin ilki, ordu ve CIA tarafından öldürmeye yönelik yapılan operasyonların hedeflerini genişletmek. Bu düzenlemeyle, ABD için “sürekli ve muhtemel tehlike” oluşturan üst düzey militanlarla sınırlı olan hedeflere liderlik rolü veya özel bir yeteneği olmayan cihatçılar da eklenecek. İkinci değişiklik ise planlanan saldırıların yüksek seviye güvenlik incelemesine girmemesine yönelik olacak. Saldırılarda sivillerin öldürülmemesine yönelik önceden var olan kural korunacak olsa da, değişiklikler insan hakları savunucularının eleştirilerinin hedefi olacak gibi görünüyor.

a7f018ab-376d-40ea-82e5-8bfaf638129d

Öngörülen değişiklikler, El Kaide, IŞİD ve diğer cihatçı gruplara daha geniş ve daha sık operasyonlar düzenlenmesinin önünü açıyor. Bunun yanı sıra, ABD’nin hedeflediği militanların bulunduğu Yemen, Libya, Somali gibi ülkelerde kullanılacağı tahmin edilen yeni yöntemler, çatışma alanlarının Afrika, Asya ve Ortadoğu’nun başka bölgelerine de yayılmasına zemin hazırlayabilir.

Donald Trump geçtiğimiz ay Afganistan’la ilgili yeni güvenlik stratejilerini açıkladığı bir konuşmasında bu değişikliklerin sinyalini vermiş, “Katiller Amerikan ordusu ve Amerika’nın kudretinin ötesinde kaçacak bir yer olmadığını bilmeliler. İntikam hızlı ve güçlü olacak” demişti.

 

Kaynak: The New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.