Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li doçent, Las Vegas tweetlerinin ardından zorunlu izne ayrıldı

ABD’nin Pennsylvania eyaletinin Philadelphia kentindeki Drexel Üniversitesi, Las Vegas’ta geçtiğimiz hafta yaşanan katliamın ardından bir tehdit skandalıyla sarsıldı. 58 kişinin öldüğü ve 500’e yakın kişinin yaralandığı Las Vegas katliamı hakkındaki görüşlerini Twitter üzerinden paylaşan siyaset bilimi ve küresel çalışmalar doçenti George Ciccariello-Maher, aldığı tehditler ve üniversite yönetiminin kararı sonucu izne ayrıldı.

Attığı tweetlerde Las Vegas’taki katliamın ardında “beyaz egemenliğinin” ve “son 40 yıldır kademeli olarak inşa edilmiş olan beyaz mağduriyetinin” olduğunu ve bunun “Trumpçılık’ın belkemiğini oluşturduğunu” savunan Ciccariello-Maher, bu paylaşımlarıyla Fox News, The Daily Caller ve Breitbart gibi alt-right (alternatif sağ) haber siteleri ve televizyon kanallarının hedefine oturdu.

Birçok silahlı saldırının beyaz erkekler tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Ciccariello-Maher, tweetlerinde şu görüşlere yer vermişti: “Beyazlara ve beyaz erkeklere, her şeye hakları olduğu anlatılıyor. İstediklerini alamadıklarında ise işte bu oluyor.”

Ciccariello-Maher, hedef olan tweetlerinde yalnızca muhafazakârlara değil, katliamın hemen ardından daha sıkı silah yasalarının gerekliliğini savunan Amerikalı liberallere de eleştiriler getirmiş ve “50 kişiyi öldüren birinin herhangi bir silah yasasını delmeyeceğini düşünmek, aldanmanın zirvesidir” yazmıştı.

Drexel Üniversitesi yönetimi, yaşananların ardından yayınladığı açıklamada Ciccariello-Maher’in sosyal medyadaki yorumlarının “yalnızca kendisine ait olduğunu” ve “üniversitenin görüşlerini yansıtmadığını” belirterek, üniversiteye yöneltilen tehditlerin ardından öğrencileri ve üniversite çalışanlarını korumak için Ciccariello-Maher’i izne ayırma kararı aldıklarını açıkladı.

Ciccariello-Maher, üniversitenin bu kararına katılmadığını, kararın akademik özgürlük ilkesiyle çeliştiğini ve şiddet içeren tehditlerle ifade özgürlüğünü kısıtlamaya çalışan “ırkçı internet trollerine” yanlış mesaj gönderdiğini belirtti.

Ciccariello-Maher, daha önce de attığı bazı tweetlerle sosyal medyada gündeme gelmişti. Uçakta askere koltuğunu veren ABD’li business class yolcusu haberinin ardından “kusmak istediği” ve “Noel için tek isteğim beyazların soykırıma uğraması” şeklindeki görüşlerini paylaştığı tweetleriyle de geçen sene sosyal medyada trollerin hedefi olmuş ve tehditler almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.