Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Epikten Mistiğe: Irène Mélikoff doğumunun 100. yılında İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde anılıyor

Alevilik-Bektaşilik üzerine geniş çalışmalarıyla tanınan Türkolog Irène Mélikoff’un doğumunun yüzüncü yılında, İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde “Epikten Mistiğe” başlıklı etkinlikle anılacak. 7 Kasım saat 19:15’te yapılacak etkinliğe Prof. İlber Ortaylı katılacak. Ayrıca Ulaş Özdemir bağlaması ile bir dinleti sunacak.

itineraire-d__une-oriental

Alevilik-Bektaşilik öğretisinde temel yapıtlardan biri olarak görülen “Hacı Bektaş: Efsanede Gerçeğe” kitabının yazarı Irène Mélikoff, 7 Kasım 1917’de yani Ekim Devrimi’nin başladığı gün, o günlerde Petrograd olarak anılan St. Petersburg’da doğdu. Mélikoff’un babası Bakülü bir Azeri, annesi Rus’tu. Petrol sanayii üzerinden para kazanan aile, devrim sonrası komünist Rusya’da kalamayacakları için önce Finlandiya’ya, ardından Fransa’ta yerleşti.

Çocukluğunda babasının kütüphanesinden beslenen Mélikoff, Sorbonne Üniversitesi Doğu Dilleri Yüksekokulu’ndan mezun oldu ve doktorasını da aynı üniversiteden aldı. Ayrıca, Sorbonne’da Prof. Adnan Adıvar’ın öğrencisi oldu.

irene

Sufiliği araştırmaya yönelen ve Türk destanlarını inceleyen Mélikoff, çalışmalarını Alevilik inancı üzerine yoğunlaştırdı. Türkiye’deki Sufilik, Alevilik, Bektaşilik üzerine önemli yayınlar yapan Mélikoff, alanında bir ilham kaynağı oldu ve birçok değerli ödüle layık görüldü. Strasbourg Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü ve İranoloji Enstitüsü Müdürlüğü, TURCICA Dergisi Kurucu Başkanlığı, Osmanlı Dönemi Öncesi ve Osmanlı Dönemi Eğitimi Uluslararası Komite (CIEPO) Başkanlığı, Türkoloji Gelişim Derneği Başkanlığı, Paris Asya Toplumu Derneği Üyesi Alsace Lorraine Bölgesi Başkanlığı, Paris Dil Derneği Üyeliği, Ernest Renan Derneği Üyeliği yaptı.

Umur Paşa DestanıMelik DanişmendEbu Müslim HorasaniTürk Sufizminin İzindeUyur İdik UyardılarEfsaneden Gerçeğe Hacı BektaşTürk Sufiliği ve Destandan Efsaneye ve Kırklar Sofrası kitaplarını yazan Mélikoff, 2009’da Strasbourg’da hayata gözlerini yumdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.