Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’ın ablukaya aldığı Yemen’de 7 milyon kişi açlıktan ölebilir

Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyon, Riyad’ı hedef aldığı söylenen füze saldırısı girişiminin ardından, Pazar günü Yemen’e ulaşımı sağlayan bütün yolları kapattı. Bu, bütün bir Yemen halkını ölüm cezasına mahkum etmek demek. Çünkü ülkede kıtlık başgöstermiş durumda; 27 milyonluk nüfusun 7 milyonu derhal yardım ulaştırılmazsa açlıktan ölebilir.

yemen3Suudilerin başını çektiği koalisyon, zaten ülkenin en büyük limanını 2015’ten beri abluka altında tutuyor ve uçuşa yasak bölge uygulaması da, hava yoluyla ulaşıma engel oluyor. Gıda gibi sağlık yardımları da ulaştırılamadığı için Yemen’de bir milyona yakın kişi de kolera salgını yüzünden ölümle burun buruna.

yemen1

“2011’de Sudan’da yaşanan kıtlık gibi olabilir”

Birleşmiş Milletler (BM), Suudi Arabistan ve koalisyonuna, ablukayı derhal kaldırması çağrısı yaptı. Zira BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock’un ifadesi ile, “Abluka kaldırılmazsa dünyanın son yıllarda gördüğü milyonlarca kişiyi etkileyecek en büyük kıtlık yaşanacak.” Lowcock, durumun vahametini karşılaştırmalı olarak da ortaya koyuyor: “Güney Sudan’da bu yıl yaşanan ve onbinlerce insanı etkileyen kıtlık gibi olmayacak. 2011 yılında Somali’de yaşanan ve 250 bin insanın yaşamını yitirdiği kıtlık gibi olacak.”

yemen4

İran’ı, Husi milislerine silah desteği sağlamakla suçlayan Suudi Arabistan, ülkeye girişi sağlayan bütün yolları kapatmasını Husilere silah sevkiyatını engelleme gerekçesiyle meşrulaştırmaya çalışıyor

Suudi Arabistan’ın öncelikleri başka

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, dün Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ile telefonda görüşerek, Yemen’deki bütün liman ve havaalanlarının derhal açılmasını talep etti. Ancak içerde “yolsuzlukla mücadele” adı altında operasyonlar düzenlenip ülke dışında da Lübnan üzerinden İran’a yönelik sert mesajların verildiği bir dönemde, böylesi bir insani krizin Suudi Arabistan’ın öncelikleri arasında yer almadığı anlaşılıyor.

Yemen’de 2014 yılında başlayan iç çatışmalar, sünni Devlet Başkanı Abdurrabbu Mansur el Hadi’yi destekleyen Suudi Arabistan’ın 2015 yılında Arap ülkelerinin oluşturduğu askeri koalisyon ile birlikte, yönetimi almak isteyen Şii Husi milislere karşı başlattığı operasyonlarla savaşa dönüşmüş durumda. Türkiye Suudi Arabistan’ın Yemen’deki Şii Husilere karşı savaşına destek verdiğini açıklayan ülkeler arasında yer alıyor.

yemen5

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.