Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AP Raportörü Kati Piri, Bulgaristan-Türkiye sınırında Türklere yönelik usulsüzlükleri açığa çıkardı

Bulgaristan-Türkiye sınırında yaşanan usulsüzlükleri araştıran Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri ve AP Üyesi Kathleen van Brempt, hazırladıkları raporda, Bulgaristan hükümetine sınır kapılarında yaşanan usulsüzlüklere karşı daha etkin mücadele etme çağrısında bulundu.

Bulgaristan-Türkiye sınır geçişinde maruz kaldıkları usulsüzlükleri anlatan 150 Türk asıllı Avrupa Birliği vatandaşının ifadelerine yer verilen raporda, kaynağı belli olmayan cezalar, uzun bekleme süreleri ve olağan araç geçişinin sağlanması için alınan rüşvetlere işaret ediliyor.

piri

Raporun dikkat çektiği bir diğer konu ise Türkiye’den gelen araçların, Bulgaristan gümrük memurları tarafından, “dezenfekte etme” amacıyla zorunlu olarak yıkatılması. Bulgaristan hükümeti, bu uygulamaya sebep olarak Türkiye’deki besi hayvanlarına yönelik bulaşıcı hastalıkları gösteriyor. Ancak, rapor, Türkiye’de böyle bir hastalığın 2014’ten beri görülmediğini ve Türkiye ile sınırı bulunan bir diğer AB ülkesi olan Yunanistan’ın benzer bir uygulamaya gitmediğini belirtiyor.

Yaşanan usulsüzlüklerden şikayetçi olan vatandaşların birçoğunun Türk asıllı olması ise farklı bir tartışma yaratıyor. Konuya ilişkin izlenimlerini aktaran Piri ve Bremp, usulsüzlüklere maruz kalan Türk asıllı AB vatandaşlarının kendilerini “ikinci sınıf vatandaş” olarak gördüklerini belirtiyorlar.

Piri: “Rüşveti engellemek için atılan adımlar yetersiz”

Kati Piri rapora ilişkin olarak “AB vatandaşlarının hakları, yakın bir zamanda AB’nin dönem başkanlığını yapacak olan bir ülke tarafından ihlal ediliyor. Bu usulsüzlüklerin son bulması gerekiyor. Bulgaristan 10 sene önce AB’ye üye oldu ve yolsuzlukla mücadele için önemli yardımlar aldı, ancak bu süre içerisinde sınırlı bir gelişim gösterdi” değerlendirmesinde bulundu. Raporda, Bulgaristan’da sınır yetkililerinin rüşvet almalarını engelleyecek adımların atılmasına karşın, bu adımların etkisiz kaldığı da belirtiliyor.

Kati Piri ve Kathleen van Brempt, bulgularını bugün Bulgaristan hükümeti ile paylaşmaya hazırlanıyor. Ancak, Avrupa Komisyonu’na geçen yaz verdikleri soru önergesine henüz yanıt alabilmiş değiller.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.