Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de cinsel taciz iddiaları iki Kongre üyesini istifa ettirdi, hedefteki bir senatör adayıysa çekilmemekte ısrarlı

Amerika Birleşik Devletleri’nde Hollywood’la başlayıp, Slikon Vadisi’ne, medyaya, akademiye ve nihayet siyasete de uzanan tacizci erkekleri ifşa dalgası, erk sahiplerini koltuklarından etmeye devam ediyor.

Bu bağlamda dün istifasını açıklayan Demokrat Parti Minnesota Eyalet Senatörü Al Franken, görevini bırakmak zorunda kalan bugüne kadarki en üst düzey siyasetçi oldu. Franken Senato’daki konuşmasında, “Bütün kadınlar kulak verilmeyi ve deneyimlerinin ciddiye alınmasını hak ediyor” diyerek önümüzdeki birkaç hafta içinde senatörlüğü bırakacağını duyurdu. Ancak Franken, istifasının, hakkındaki iddiaları kabul ettiği anlamına gelmediğini, bir senatör olarak makamın gerektirdiği saygınlığı zedeleyecek bir şey yapmadığını savundu. 

al-franken-2

Hakkında en az 8 kadının cinsel taciz iddiası bulunan, partisinin en popüler isimlerinden eski komedyen Franken’in istifası için, kendi partisi içinden, özellikle de kadın demokratlardan gelen büyük bir baskı vardı.

Çalışanlara taşıyıcı annelik teklifi

Franken’in istifa duyurusundan kısa bir süre sonra bu kez Cumhuriyetçi Parti’nin bir üyesi, Arizona Temsilcisi Trent Franks da, iki kadın çalışanına karısı ve kendisi için taşıyıcı annelik teklif ettiğinin ortaya çıkması ardından istifa etti. Kongre’nin Etik Komisyonu Franks hakkındaki cinsel istismar iddialarını araştırmak üzere soruşturma başlatmıştı.  31 Ocak 2018 itibariyle görevi bırakacağını duyuran Franks, taşıyıcı annelik teklifinin çalışanlarını rahatsız etmesinden üzüntü duyduğunu ancak fiziksel tacizde bulunmadığını söyledi.

trent-franks-caphill-2013-ap

Moore çekilmemekte ısrarlı

ABD’nin Alabama eyaletinde boşalan senato koltuğu için yapılan yarışta ise Cumhuriyetçilerin adayı Roy Moore geçmişte 14 yaşındaki bir çocuğu taciz ettiğine dair iddialara aldırmadan kampanyasını sürdürüyor. Başkan Trump’ın ısrarla desteklediği Moore, açıkça ırkçı görüşler savunduğu için de tepki çekiyor. Moore hafta başında katıldığı bir toplantıda, siyah bir izleyicinin “Amerika en son ne zaman büyük ülkeydi?” sorusuna, “köleliğin olduğu dönem” yanıtını vermesi yarıştan çekilmesi yönündeki baskıları artırdı.

Moore aynı toplantıda Amerika’nın yerli halkları için “kızıl derili”, Asya kökenliler için de “sarılar” ifadesini kullandı. Moore daha önce de 11 Eylül saldırılarının “ilahi adalet” olduğunu ima etmiş, eşcinsel evliliklerine izin verildiği için Amerika’nın dünyaya şer yaydığını savunmuştu.

roy-moore

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.