Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Peş peşe gelen zamların ardındaki vergi gerçeği

Türkiye 2018 yılına zam haberleriyle giriyor. 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olmak üzere elektriğe yapılan yüzde 8.8 oranında zammın ardından, bugün de otoyol ve köprü geçişlerine zam yapılacağı açıklandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, köprü ve otoyol geçiş ücretinin artıp artmayacağının sorulması üzerine: ‘’2 Ocak’tan 2 Ocak’a döviz kurundaki değişiklik hesaba katılarak fiyata yansıtılıyor. Gerek Osmangazi ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü gerekse yap işlet devret modeli ile işlettiğimiz otoyollardaki ücretler belirlenmiş olacak. Mevcut otoyol ve köprülerimizdeki ücret düzenlemelerinde enflasyonu da dikkate alarak bir düzenleme yapılacak fakat henüz netleştirmedik. Bu ayın enflasyonunu dikkate alarak inşallah yılbaşı itibari ile onu da tespit etmiş olacağız’’ cevabını verdi.

2 Ocak 2017’de dolar kuru 3.51 lira iken, bugün 3.77 liradan işlem görüyor.

Başlevent: ‘’Bu yıl köprü ve otoyollara zam beklemiyorduk. Sürpriz oldu’’

Konuyla ilgili Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Prof. Cem Başlevent’in görüşlerini aldık. Başlevent, yeni yapılacak zamla beraber son iki yılda yapılan toplam zammın yüzde 121’e ulaştığını vurguladı. Prof. Cem Başlevent’in konuyla ilgili görüşlerinin tamamı ise şöyle:

Bingöl: ‘’Yurttaşların kamu harcamalarını kendi ödedikleri vergilerle finanse ettiklerinin bilincinde olması, demokrasinin gelişimine önemli katkı sağlayacaktır ve sağlamıştır’’.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl ise uzun yıllardır vatandaşları vergi konusunda bilinçlendirmek için çalışmalarda bulunuyor. Kendisiyle yaptığımız söyleşide, ülkemizde dolaylı vergilerin yüzde 67 seviyelerine geldiğinin altını çizen Bingöl, vatandaşların vergi yükünün farkına varamadığını ve bu konuda bilinçlenmenin oy verme davranışının rasyonelleşmesine imkan sağlayacağını vurguladı. Ozan Bingöl’ün konuyla ilgili görüşlerinin tamamı ise şöyle:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.