Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İhraç edilen iki araştırma görevlisi, Şirin Tekeli Araştırma Ödülü’ne layık görüldü

Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nin (SU Gender) Türkiye’de toplumsal cinsiyet odaklı araştırmaları desteklemek ve teşvik etmek amacıyla verdiği Şirin Tekeli Araştırma Ödülleri’nin bu yılki kazananları belli oldu.

sirin-tekeli (1)

Ödüle layık görülen araştırmacılardan ikisi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ndeki görevlerinden 29 Nisan tarihli 689 nolu KHK ile ihraç edilen araştırma görevlileri Demet Bolat ve Ezgi Burgan oldu. Bolat ve Burgan, Barış Akademisyenleri’nin “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildirisine imza attıktan sonra soruşturma geçirmiş, daha sonra da görevlerinden uzaklaştırılmıştı.

“Türkiye’de Ailecilik ve Eşik Mekanlarda Kadın Deneyimleri” başlıklı doktora tezi ile ödüle layık görülen Demet Bolat ile konuştuk:

 

Şirin Tekeli ödülünü kazandığı açıklanan araştırmacılar:

Araştırma Ödülü

Demet Bolat, “Türkiye’de Ailecilik ve Eşik Mekanlarda Kadın Deneyimleri”

Ezgi Burgan, “Çürüğün Üretimi: Yayla Coğrafyasında Türler Arası Karşılaşmalar ve Cinsiyet”

Aylin Demir, “AKP’nin Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri: Mahalle Örgütlenmelerinin Kadın Yüzü”

 

Araştırma Teşvik Ödülü

Fatih Altuğ, “Osmanlı Kadın Yazarlık Alanı (1895-1908)”

Coşku ÇelikEcehan Balta, “Maden İşçisiyle “Ev”li: Ev Kadınlığı Deneyimlerinin Farklılaşması”

Sezen ÇilengirArzu İnanRüya Telli, “Bir Bellek Mekanı Olarak Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası’nda Çalışan Kadınların Gündelik Hayatı”

Özgür Sevgi Göral, “Hayatta kalmak, ayakta kalmak, adaleti aramak: Ağır ceza mahkemelerinde kadınlar”

İclal Ayşe Küçükkırca, “İttifak, Dayanışma ve Çelişki Kavramları Işığında Türkiye Kadın/Feminist Hareketleri”

Yıldız İpek Mehmetoğlu, “Bir Buluşma Yeri Olarak Ev: Aliye Berger’in Narmanlı Han’daki Atölye-Apartmanı Üzerinden 1950’ler Türkiye’sinde ‘İdeal Ev’e Bakış”

Yonca Güneş YücelGözde Orhan, “Türkiye Yayıncılık Hayatının Yeni Aktörleri Olarak Kadın Çevirmenler: Dilin, Kuramın ve Mesleğin Dönüşümü (1980-2002)”

 

Şirin Tekeli kimdir? 

Türkiye’de kadın ve toplumsal cinsiyet çalışmalarının kurulmasına ve yerleşmesine öncülük eden Şirin Tekeli, Haziran 2017’de hayatını kaybetti. Tekeli, 1978 yılında, alanında bir ilk olarak Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat (İletişim, 1982) başlıklı doçentlik tezini verdi.

Tekeli, Türkiye’de feminist kadın çalışmalarının ilk disiplinler arası derlemelerinden olan 80’ler Türkiye’sinde Kadın Bakış Açısından Kadınlar (İletişim, 1990) kitabı ile birlikte, 1980’lerin başında Somut gazetesinde feminist yazılar yazdı. Fransızca ve İngilizce’den 20’den fazla kadın ve demokrasi odaklı kitap çevirdi; uluslararası akademik dergi ve derlemelere makaleler yazdı.

sirin-tekeli-sb

Şirin Tekeli, 1985-1990 arasında Kadınlara Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin (CEDAW) uygulanmasını talep eden dilekçe kampanyası, Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü, Kâriye Şenliği, Mor İğne Kampanyası ve Medeni Kanun reform çalışmalarında yer aldı. 1986’da İnsan Hakları Derneği’nin, 1989’da İstanbul Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın, 1990’da Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın, 1993’te Türkiye Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin, 1997’de Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği’nin (KA-DER) ve Winpeace – Türk ve Yunan Kadınları Barış Girişimi’nin kurucuları arasında yer alan Şirin Tekeli, yaşamı boyunca yaptıklarıyla feminist hareketin ve toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının güçlenmesi yönünde öncü oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.