Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın Londra gezisini iptal gerekçesi kimseyi ikna etmedi

ABD Başkanı Donald Trump Şubat 2018’de yapmayı planladığı Londra gezisini iptal etti. Londra gezisini iptal ettiğini Twitter’da duyuran Trump ziyaretinin iptal sebebi olarak büyükelçiliğin yeri ve yapım sürecinde yapılan masraftan duyduğu memnuniyetsizliği gösterdi.

İngiliz basınında çıkan haberde Londra’daki ABD Büyükelçiliği’nin Mayfair semtinden Nine Elms bölgesine taşınması planının ilk kez 2008’de güvenlik sebebi ile George W. Bush dönemi Dış İşleri Bakanlığı tarafından verildiği belirtildi. Trump’ın İngiltere’de protestolarla karşılaşacağı gerekçesiyle ziyaretini iptal ettiği ifade edildi.

trump ingiltere

İngiltere Başbakanı Theresa May, Donald Trump, ABD başkanIığına seçildikten sonra yaptığı ABD ziyaretinde Trump’ı İngiltere’ye davet etmişti. İngiltere Başbakanı’nın Trump’ı İngiltere’ye davetinden sonra yaşananlar ziyaretin iptalinin nedenine yönelik İngiliz basınını destekler nitelikte.

Trump’ın İngiltere’ye davet edilmesinden sonra İngiltere’de çeşitli eylemler oldu. 21 Ocak 2017’de Londra’da Trump karşıtı bir yürüyüş gerçekleşti. Trump’a yönelik tepkiler, Müslüman yedi ülkenin vatandaşlarının vizelerine koyduğu kısıtlama ve göçmen karşıtı tavırlarıyla birlikte arttı. Trump’ın ziyaretinin iptal edilmesi talebiyle bir imza kampanyası başlatılmıştı ve dilekçeye üç gün içinde 1 milyon 500 bin’den fazla imza verilmişti. Donald Trump’ın ziyaretini protesto eden dilekçeye dönemin İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn de Twitter’da yaptığı açıklamayla destek çağrısında bulunmuştu. Liberal Demokrat Parti’nin lideri Tim Farron da Trump’ın ziyaretinin iptali çağrısını desteklemişti. Trump’ın İngiltere’yi ziyaret etmesi gerektiği yönündeki imza kampanyasına ise 29 bin imza atılmıştı. İngiltere Parlamentosu milletvekilleri de Trump’a parlamentoda konuşma imkânı vermeyeceklerini belirterek tepkilerini göstermişti. Trump’ın gelmesi durumunda kitlesel gösterilerin yapılacağı belirtilmişti. Londra’nın Müslüman Belediye Başkanı Sadiq Khan da, Trump’ın vizelerle ilgili yasakları kaldırılmadıkça ziyaretin gerçekleşmemesi gerektiğini belirtmişti. Londra’nın güneydoğu bölgesinde yer alan Greenwich belediyesi de ayrımcı açıklama ve uygulamaları sebebiyle Donald Trump‘ın Londra ziyaretine karşı bir açıklama yapmıştı.

Bu tepkilerin de etkisiyle ziyaretin tarihi belirlenememiş, ziyaret 2018’e ertelenmişti. Ziyaretin çapı da daraltılmıştı. Bir anlamda Trump’ın ziyareti Kraliçe ile de görüşeceği resmi bir ziyaret olmaktan çıkmıştı. Bu olması beklenen ziyarette ise Trump’ın ABD Londra Büyükelçiliği’nin yeni binasının açılışını yapması planlanmıştı. Ocak 2018’in ilk haftasında İngiltere Başbakanı Theresa May’in ABD ziyareti esnasında May, Trump’ın Şubat 2018’de İngiltere ziyaretini gerçekleştireceğini belirtti. Tarih belirlenmiş olmasına rağmen Trump bugünkü açıklamasıyla Londra ziyaretini iptal ettiğini açık bir şekilde ifade etti. Trump’ın 16 Ocak’ta gerçekleşmesi beklenen yeni binanın açılış töreni için Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı göndermesi bekleniyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.