Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Parçalanan dünyada ortak gelecek” temalı Davos zirvesine kadınlar damga vuruyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun düzenlediği Davos Zirvesi, 23-26 Ocak tarihleri arasında İsviçre Davos’ta gerçekleşecek. “Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak” konulu toplantıya 70’den fazla ülkeden yaklaşık 340 üst düzey siyasetçinin katılacağı duyuruldu. Bu yıl kadınların damgasını vuracağı zirve, ayrıca 100’den fazla ülkeden de 3 bine yakın iş insanı, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisine ev sahipliği yapacak.

Zirveye İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransa Başkanı Emmanuel Macron, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi liderlerin yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump’ın da katılması bekleniyor. Zirvede Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya temsil edecek.

“Parçalanan dünyada ortak gelecek oluşturmak”

Zirvede uluslararası güvenlik, çevre ve küresel ekonomi konuları üzerinde durulacağı öngörülüyor. Ayrıca ülkeler arası ortak sorunlarla mücadelede uluslararası işbirliğinin canlandırılmasına odaklanılacak. Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Borge Brende, “jeopolitik zorlukların mevcut olduğu böylesi bir dönemde küresel ekonomide bir büyüme gördüklerini ve en başta bunu tartışmak için devlet ve hükümet başkanları, önde gelen iş insanları ve sivil toplumun önemli insanları ile bir araya geldiklerini” belirtti.

Davos Zirvesi için üst düzey güvenlik önlemleri alındı. Dört gün sürecek zirvede yaklaşık on milyon dolar güvenlik masrafı olabileceği öngörülüyor.

davos-security ban

Dünya Ekonomik Forumu’nun açılış gününde Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau konuşma yapacak. Trudeau’nun konuşmasının değişen dünyada kadınların rolü, kadınların güçlenmesi ve kurumsal sorumluluk konularını da içereceği bekleniyor.

20 yıl aradan sonra Dünya Ekonomik Forumu’na katılan ilk katılan Hindistan Başbakanı olacak olan Narendra Modi, iş dünyasını Hindistan’a yönlendirmek için çabasının olduğunu ve Hindistan’ın küresel ekonomi için anahtar rolde büyüyen bir güç olduğunu belirtti. Modi, Twitter’daki Davos Zirvesi ile ilgili mesajında “Davos’ta, Hindistan’ın gelecekte uluslararası toplumla kaynaşması ile ilgili vizyonunu sunmayı dört gözle beklediğini” ifade etti.

modi-davos_650x400_51516705909

Zirve’nin ilk gününde “Yeni Bir Finansal Krize mi Gidiyoruz?” başlıklı bir tartışma yürütülecek. Aktris Cate Blanchett küresel mülteci krizi, ayrıca aktör Shah Rukh Khan Hindistan’da kadın güçlenmesi üzerine konuşacak. Bununla birlikte toplumsal cinsiyet, cinsel taciz ve kapitalizm konularında da tartışmalar yürütülecek.

Zirveye kadınlar damga vuruyor

Davos Zirvesi’nin 2018 yılı toplantısının Davos’taki erkek egemenliğini sorgulayan bir yanı da var. 2108 Davos Zirvesi’nin eş başkanlarından yedisi de kadın. Ayrıca en az iki panel toplumsal cinsiyet ve cinsel şiddet konusuna ayrılacak. Bu sene katılımcılar arasında kadınlar neredeyse yüzde 21’den fazla bir sayıda temsil ediliyor.

meeting-economic-blanchett-schwab-annual-receiving-crystal_78aa2018-ffac-11e7-a2b4-180df2fa46c1

ABD Başkanı Donald Trump’ın Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılacak olması İsviçre’nin başkenti Bern’de protesto edildi. Trump’ın, zirve sürecinde de protesto edilmesi ihtimaline karşı ek güvenlik önlemlerinin alınması planlanıyor. Trump’ın “Önce Amerika” başlıklı programından bahsetmesi ve başkanlığı sürecinde yaptığı faaliyetleri anlatması öngörülüyor.

Öte yandan, yoğun kar yağışı sebebiyle Davos’ta çığ riski mevcut. Davos karşıtlarının olası eylemleri de kar yağışından olumsuz etkilendi, kar yağışı nedeniyle eylemcilere gösteri izni verilmedi.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.