Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemen’in güneyinde kurulan Güney Geçici Konseyi, Aden kentini kontrol altına aldı

Yemen’in güneyinde kurulan ve kendilerine Güney Geçici Konseyi adını veren grup, geçici hükümetin bulunduğu bina dahil olmak üzere, Aden kentini ve limanları kontrol altına aldı. Yemen Devlet Başkanı El Hadi yaşananları darbe olarak nitelendirdi.

Uluslararası toplum tarafından tanınan Yemen hükümeti, 2015 yılında, İran destekli ayrılıkçı Şii grup Husiler’in, başkent Sana’ya doğru harekete geçmesi üzerine liman kenti Aden’e doğru çekilmişti. Yaşanan gelişmelerden sonra, geçici hükümet Aden’de kurulmuş ancak ayrılıkçılar ile hükümet arasındaki gerginlik son bulmamıştı.

Güneyde kurulan ve kendilerine “Güney Geçici Konseyi” adını veren grup, geçici hükümetin bulunduğu bina da dahil olmak üzere, Aden kentini ve limanları kontrol altına aldı. Pazar gününden bu yana süren çatışmalarda, 36 kişinin öldüğü ve 185 kişinin yaralandığı bildirilirken, Yemen Devlet Başkanı El Hadi ve ona bağlı güçler, yaşananları “darbe” olarak nitelendirdi.

Yemen’de yaşanan olaylar karşısında, Suudi Arabistan’ın kurduğu koalisyonda bulunan Birleşik Arap Emirlikleri’nin de isyancı grup Güney Geçiş Konseyi’ni desteklediği biliniyor. Suudi Arabistan, Yemen Devlet Başkanı Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur El Hadi’yi tanımalarına ve korumalarına rağmen, aynı koalisyon içinde bulunan BAE’nin Güney Geçiş Konseyi’ni desteklemesi nedeniyle Yemen’de yaşananlar, Suudi Arabistan ve BAE’nin çekişmesi olarak görülüyor.

Güney ve Kuzey Yemen devletleri 1990 yılında birleşmişlerdi. Bu birleşmeyi gerçekleştiren ve 33 yıl iktidarda kalan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih de geçen yıl Aralık ayında öldürülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.