Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Afrika’nın başkenti Cape Town “Day Zero” riskiyle karşı karşıya

Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’a su sağlayan barajlarda su doluluk oranı yüzde 26’nın altına indi. Yaşanan durum “Day Zero” olarak adlandırılırken, yetkililerin verdiği tarih 16 Nisan. Cape Town, 16 Nisan tarihinden itibaren susuz kalabilir.

Nisan ayına kadar doluluk oranının yüzde 13’ün altına inme ihtimali var. Yetkililer barajlardaki suyun yüzde 13,5’in altına düşmesi durumunda, baraj kapaklarının kapatılacağını ve şehirlere su verilemeyeceğini söylüyor. Bu durumda Cape Town, dünyanın en büyük kurak ve susuz şehri olarak tarihe geçecek.

Screenshot_1

Olası senaryolar içinde, susuzluk yüzünden yaşanabilecek toplumsal isyanları bastırmak veya kontrol altında tutabilmek için Güney Afrika ordusu, şehrin belli bölgelerinde kurulacak su dağıtım merkezlerinde düzeni sağlayacak. Günlük 25 litreyi aşmayan miktarlarda su, ücret karşılığı dağıtılacak. Halihazırda şehirde, şehre verilen suda kesintiye gidilmiş ve suyun miktarı ve basıncı azaltılmış durumda. Şehirde hastaneler ve okullar gibi kamusal alanlara su verilebilirken, evlere su kısa süreli verilebiliyor. Önümüzdeki günlerde ise daha uzun süreli kesintilere başlanacak.

Cape Town, 4 milyon nüfusu ile Güney Afrika’nın ikinci büyük şehri. Şehrin etrafında yeni su kaynakları oluşturulsa da artan nüfus yoğunlu ve Güney Afrika’nın sıcak ve kurak iklimi için yeterli kaynak oluşturulamadı. İklim değişikliği sebebi ile yağışlardaki azalma ise susuzluğu tetikleyen bir diğer etken.

Güney Afrika kuraklık ve susuzluk ile uzun yıllardır mücadele sürdürüyor. Ülkenin çeşitli yerlerinde ve uluslararası kamuoyunda da ses getiren iklim ve kuraklık çalışmaları düzenliyorlar ve halkı bilgilendiriyorlar. Ancak Cape Town belediye başkanı Patricia de Lille’nin yaptığı açıklamaya göre, şehir halkı yapılan çalışmalar doğrultusunda ve uyarılara rağmen belirlenen su kullanım miktarlarını aşıyor. Su kullanım uygulamalarına uyan halkın oranı ise %40 civarında.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.