Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ferhat Encü’nün milletvekilliği düşürüldü, böylece milletvekilliği düşürülen HDP’li sayısı 7’ye yükseldi

TBMM Genel Kurulu’nda Ferhat Encü hakkında Başbakanlık Tezkeresi okundu. Okunan tezkereye göre, Encü’nün kesinleşmiş cezası olduğu gerekçesiyle milletvekilliği düşürüldü. Milletvekili Encü hakkında iki ayrı dosyadan verilen 4 yıl 7 ay hapis cezası İstinaf Mahkemesi tarafından onaylanmıştı. Böylece Milletvekilliği düşürülen HDP’lilerin sayısı 7’ye yükseldi.

1

Ferhat Encü

4 Kasım 2016  tarihinde, ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlarından tutuklanan Şırnak vekili Encü, 15 Şubat 2017

tarihinde tahliye edildi.

Encü, 3,5 ay tutuklu kaldığı cezaevinden tahliye edildikten 2 gün sonra, 17 Şubat 2017’de tekrar tutuklandı.

Ferhat Encü

Encü, Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve SEGBİS ile katıldığı karar duruşmasında, ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘5442 sayılı il idaresi kanununa muhalefet’ suçlamalarıyla toplamda 4 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ferhat Encü halen Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunuyor.

Nursel Aydoğan 

Hakkında toplamda 45 adet fezleke bulunan Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan, 4 Kasım 2016 tarihinde, gece saat 01:00’de Diyarbakır’da bulunan evinde gözaltına alındı,  gözaltı gerekçesi olarak sunulan dosyanın Şırnak’ta bulunması nedeniyle önce Şırnak’a götürülmüş ve aynı gün tutuklanarak İstanbul Silivri Cezaevi’ne nakledildi.

Tutuklandığı günden 168 gün sonra, 21 Nisan 2017 tarihinde tahliye edildi ancak 11 gün sonra hakkında tekrar ‘yakalama kararı’ çıkartıldı.

hdp-diyarbakir-mille-a8bfbcf33df74a2b4cbd

13 Ocak 2017 günü karara bağlanan  dosyası gereğince 4 yıl 7 ay ceza verilen Aydoğan’ın vekilliği, 9 Mayıs 2017’de TBMM Genel Kurul’unda cezası okunarak düşürüldü.

Nursel Aydoğan’ın milletvekilliğinin düşmesine neden olan bu dosyanın savcısı Fetullahçı yapıya üye olduğu için meslekten ihraç edildi ve tutuklandı.

Faysal Sarıyıldız

Hakkında toplamda 14 fezleke bulunan Şırnak vekili Faysal Sarıyıldız, 4 Kasım 2016’da HDP milletvekillerine yönelik yapılan ev baskınlarında, hakkında yakalama kararı bulunan vekillerden biriydi. Sarıyıldız, yurtdışında olması sebebiyle gözaltına alınamamıştı.

Faysal

Faysal Sarıyıldız’ın milletvekilliği, TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılmadığı gerekçesiyle 27 Temmuz 2017’de düşürüldü.

Tuğba Hezer Öztürk

Hakkında toplamda 8 fezleke bulunan Van vekili Tuğba Hezer Öztürk, 4 kasım 2016’da HDP milletvekillerine yönelik yapılan ev baskınlarında, hakkında yakalama kararı bulunan vekillerden biriydi. Öztürk, yurtdışında olması sebebiyle gözaltına alınamamıştı.

hdp-li-tugba-hezer-ozturk-hakkinda-yakalama-karari--7930872

Tuğba Hezer Öztürk’ün milletvekilliği, TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılmamasından dolayı devamsızlık gerekçesiyle 27 Temmuz 2017’de düşürüldü.   

Besime Konca

Besime Konca, 13 Aralık 2016 tarihinde Meclis Genel Kurul çalışması sonrası Çağlar Demirel ile beraber evine giderken Ankara’da gözaltına alındı ve gözaltı sonrası tutuklanarak Kandıra F Tipi Cezaevi’ne konuldu.

Besime Konca, tutuklandıktan sonra tutuklu bulunduğu dosyasının, 3 Mayıs 2017’de Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmasında savcılığın tahliye talebiyle serbest bırakıldı. Batman Cumhuriyet Başsavcılığı bu karara itiraz etse de, Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı reddetti.

hdpli_vekile_havalimaninda_gozalti_1496059948_2415

İtiraz bir üst mahkemeye taşındı ve Batman 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek 8 Mayıs 2017 tarihinde hakkında ‘yakalama kararı’ çıkartıldı.

31 Mayıs 2017 tarihli duruşmaya katılmak üzere, Ankara’dan hareket eden Besime Konca, 29 Mayıs 2017 tarihinde Batman Havaalanı’nda gözaltına alınarak tutuklandı.

Konca, 31 Mayıs’ta çıkarıldığı mahkemede ‘örgüt propagandası yapmak’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Konca’nın, avukatların tahliye başvurusu üzerine, ‘KCK ana davasında tutuklu kaldığı süre’ göz önünde bulundurularak, 29 Temmuz 2017 tarihinde tahliyesine karar verildi.

Konca’nın, 13 Temmuz 2017’de cezasının onanmasının ardından, 3 Ekim 2017’de milletvekilliği düşürüldü.

Leyla Zana 

HDP Ağrı milletvekili Leyla Zana, 8 Şubat 2017’de Diyarbakır kent girişinde gözaltına alınıp ifadesinin alınmasının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

yemin-krizi-sonrasi-leyla-zana-dan-ilk-mesaj_x_7885578_22

1 Kasım 2015 seçimlerinin ardından, 17 Kasım tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleşen yemin töreninde, Zana’nın okuduğu milletvekili yemini geçersiz sayılmıştı. Bu sebeple Meclis faaliyetlerine katılamayan Zana’nın milletvekilliği, 212 gün devamsızlık yaptığı gerekçesiyle 11 Ocak 2018 tarihinde düşürüldü.

Figen Yüksekdağ

4 Kasım 2016’da gece evine yapılan operasyonla Ankara’daki evinden gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı ve Van vekili Figen Yüksekdağ aynı gün tutuklanarak Kocaeli 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne konuldu. Bu cezaevi Yüksekdağ ile birlikte ilk defa kadınlara açılmış oldu.

Yüksekdağ hakkında, milletvekili seçilmeden önceki siyasi faaliyetleri nedeniyle dört dava açıldı. Milletvekili seçildikten sonraki siyasi faaliyetleri kapsamında yaptığı konuşmalar nedeniyle hakkında 29 fezleke hazırlandı. Tutuklandıktan 8 ay sonra hâkim karşısına çıkan Yüksekdağ’ın üçüncü duruşması 6 Aralık 2017 tarihinde yapıldı ve tutukluluğunun devamına karar verildi. Yüksekdağ hakkında birleştirilen dosyalarla birlikte 9 ayrı ilde devam eden 25 dava bulunuyor. Bu davalardan 4’ünde Yüksekdağ hakkında mahkûmiyet kararı verildi.

figen-yuksekdagin-ve-5b306eaa58c949363f30

Adana 11. Asliye Ceza Mahkemesi, 10 Ekim Ankara Katliamı’nda hükümetin sorumluluğuna işaret eden bir konuşması nedeniyle ‘‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılamak’’ suçlamasıyla, Yüksekdağ hakkında 1 yıl hapis cezası verdi. Bu ceza kesinleşti.

Grafik: Emrecan Kaya
Grafik: Emrecan Kaya

Milletvekilliği düşürülen altı ismin yanısıra aralarında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 7 HDP milletvekili daha tutuklu:

Halen Tutuklu bulunan HDP Milletvekilleri

Selahattin Demirtaş

Burcu Çelik

Abdullah Zeydan

Selma Irmak

Gürsel Yıldırım

İdris Baluken

Çağlar Demirel

Tutuklu Milletvekillerinin yanısıra Ayhan Bilgen, Sırrı Sürreya Önder, Ayşe Acar Başaran ve Mehmet Ali Arslan gibi bir çok HDP’li milletvekili de çeşitli zamanlarda gözaltına alınıp serbest bırakıldı veya tutuklu kaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.