Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan’ın korkusuz ve yılmaz insan hakları savunucusu Esma Cihangir hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler’in İnsan hakları ve dini özgürlükler konularında raportörlüğünü de yapmış olan avukat Esma Cihangir Lahor’da geçirdiği kalp krizi sonucu, 66 yaşında hayatını kaybetti. Pakistan’ın İnsan Hakları Komisyonu’nun kurucusu olan Cihangir, askeri vesayete karşı, ayrıca kadınlar, azınlıklar ve marjinalize olmuş tüm grupların hakkını savunmaktaki yılmaz mücadelesiyle tanınıyordu. Cihangir, General Ziya ül Hak rejiminde, insan hakları ve demokrasi için kampanyalarını sürdürürken 1983’te hapse girmişti. 2007 yılında ise, dönemin Devlet Başkanı Pervez Müşerref de, ülkede avukatların başlattığı demokrasi kampanyası sırasında ünlü hak savunucusunu ev hapsine aldırmıştı. Kariyeri boyunca ölüm tehditleri alan ve 2012 yılında devletin güvenlik teşkilatı içinden kendisine yönelik bir suikast girişimini ortaya çıkaran Cihangir, evli ve üç çocuk annesiydi.

Esma Cihangir, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’nin iadesini istediği Pakistan’daki 28 Türk okulunun müdür ve öğretmenlerinin avukatlığını da üstlenmişti.

Cihangir’in ölümü ardından, Uluslararası Hukuk Profesörü Turgut Tarhanlı, sosyal medya paylaşımında “Pakistan devleti ve toplumu, bir hukukçu, insan hakları aktivisti, öncü bir kadın, Asma Jahangir için yas tutuyor” dedi:

Taliban’ın 2012’de vurduğu ve 17 yaşında Nobel Barış Ödülü alan Malala Yusufzai da Cihangir’in ardından yas tutanlardandı:

Uluslararası Af Örgütü Güney Asya Direktörü Omar Waraich ise Cihangir’in diktatörlere, kadın düşmanları ve eşkiyalara cesaretle karşı durduğunu yazdı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.