Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB Başkanı Raşit Tükel: “Kimyasal hadım tartışmasında tıbbi uygulamanın bir ceza olarak tanımlandığını görüyoruz”

Adana’da 4.5 yaşındaki çocuğun istismara uğramasının ardından tekrar tartışılmaya başlanan kimyasal hadım hakkında 6 bakanlıktan oluşan cinsel istismar komisyonu bugün toplanıyor. Tıbbi uygulama olan kimyasal hadımın ceza olarak gösterilmesi, ne şekilde uygulanacağı ise tartışılmaya devam ediyor.

Kimyasal hadımla ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül “Kimyasal hadım başta olmak üzere cezai düzenlemeleri masaya yatıracağız” derken, Bekir Bozdağ da “İnfaz aşamasında kastrasyon kararı çıkacak. Önce yargılanacak, suçluluğu sabit olduğu zaman cezası verilecek, ceza verildikten sonra infaza başlanacak. Bu sürede de mahkeme buna karar verecek. O zaman da bu işlem kendisine uygulanacak” diye konuştu.

Kimyasal hadımla ilgili en önemli tartışma konusu cezalandırma yöntemi olarak kullanılıp kullanılamayacağı hakkında. TTB Başkanı Raşit Tükel “Uygulamanın bilimsel standartlara uygun yapılması gerekiyor. Halbuki burada daha çok tıbbi uygulamanın bir ceza olarak tanımlandığını görüyoruz” dedi.

Kimyasal hadım cinsel dürtüleri ortadan kaldırmıyor, azaltıcı ilaç tedavisinin kişiye uygulanması olarak tanımlanıyor. Uygulama hakkında yapılan çalışmalarda ilaç kesildiği anda testosteron oranında ciddi artış olduğu vurgulanırken cezanın verildiği kişilerin bu uygulamayı kendi tercihiyle kabul edip etmeyeceği, bu hakkın onlara verilip verilmeyeceği ve uygulandığı taktirde ceza indirimine gidilip gidilmeyeceği diğer tartışma konuları.

Kimyasal hadım nedir?

Kimyasal hadım, bir kişinin cinsel dürtülerini, hormonlarını azaltıcı bazı ilaçların kendisine verilmesidir. Cinsel istismarcılar için bu ilaçların genelde ömür boyu kullanılması sağlanarak cinsel fonksiyonlarını azaltıcı bir etki oluşturması bekleniyor. Değişik ülkelerde genelde çocuk istismarına yönelik önlemler almak için kullanılıyor.

Kimyasal hadım hangi ülkelerde uygulanıyor?

ABD’de 7 eyalette cinsel suçlar için kimyasal hadım uygulaması var. Eyaletteki yasalar, 13 yaşın altındaki çocuklara karşı herhangi bir cinsel suçu ikinci kez işleyenlere kimyasal hadım uygulanmasını öngörüyor.

Polonya 2010’da kimyasal hadım uygulamasını yürürlüğe koyarken Avrupa’da bazı cinsel suçlar için kimyasal hadımı zorunlu kılan ilk ülke oldu. Rusya’da da 2012’de kabul edilen yasa uyarınca 14 yaşın altındaki çocuklara karşı cinsel suç işleyenler zorunlu olarak kimyasal hadıma tabi tutulabiliyorlar. Suçun tekrarlanması halindeyse ömür boyu hapis cezası veriliyor.

Güney Kore ise, Asya ülkeleri arasında kimyasal hadımı kabul eden ilk ülke durumunda. Bu ülkeler dışında Çekya, Almanya, Moldova, Estonya, Endonezya’da da kimyasal hadım uygulaması uygulanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.