Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Genç gazeteci Kuciak’ın öldürülmesinden sonra Slovakya’da artık hiçbir şey eskisi gibi değil

27 yaşındaki Slovakyalı gazeteci Jan Kuciak, 25 Şubat akşamı, başkent Bratislava’ya 65 km uzaklıktaki Velka Maca kentinde kız arkadaşı Martina Kursinova ile beraber ölü bulunmuştu. Kuciak’ın gazetecilik yaparken araştırdığı konular sebebiyle cinayete kurban gittiği iddia edilmişti.

Jan Kuciak ve Martina Kusnirova

Jan Kuciak ve Martina Kursinova

Aktuality.sk internet haber sitesinde araştırmacı gazetecilik yapan Jan Kuciak, çalışmalarını ülkedeki inşaat sektörü üzerine yoğunlaştırmıştı. Son haberini ise Slovakya’nın emlak devi Marian Kocner üzerine yapmıştı. Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yapılan açıklamada Kuciak’ın gazetecilik yaparken araştırdığı konular sebebiyle kendisinin ve ailesinin tehditler aldığı belirtildi.

Slovakya Başbakanı Robert Fico olayın ardından bakanlar ve emniyet yetkileri ile olağanüstü toplantı düzenlemiş ve toplantı sonrası yapılan açıklamada, Kuciak’ın saldırganlarını ihbar edene bir milyon Euro ödül verileceği açıklanmıştı.

Başbakan Robert Fico ödülü açıklıyor

Slovakya Başbakanı Robert Fico bir milyon Euro değerindeki ödülü açıklıyor

Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani konu ile ilgili Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Açıklamasında olayın kabul edilemez olduğunu dile getiren Tajani, olayın aydınlatılması için Slovakya yetkili makamlarına çağrıda bulundu.

https://twitter.com/EP_President/status/968092483337977856

Slovakyalı genç gazetecinin ölümü büyük tepki çekti ve Slovakya basınında geniş yer buldu. Slovakya’daki medya kuruluşları, haber merkezlerinin genel yayın yönetmenleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri suikast ile ilgili eylemler yapacaklarını duyurdu. Genç gazeteci sosyal medyada “basın kahramanı” olarak isimlendiriliyor.

Jan Kuciak’ın bürokrasideki sahtekarlık, yozlaşma, adam kayırma, Avrupa Birliği yardımlarının suiistimal edilmesi, vs. konuları üzerine çalıştığı biliniyor. Kuciak, son haberinde Slovakya’nın doğusundaki İtalyan iş adamları ile İtalyan mafyası arasındaki bağlantı ve Avrupa Birliği yardımlarının suiistimal edilmesi iddialarına yer vermiş.

Reuters’ta yer alan habere göre, Slovakya Kültür Bakanı Marek Maradic çarşamba günü Slovakya’yı sarsan olay sebebiyle istifa ettiğini duyurdu. Madaric yaptığı açıklamada “acı içerisinde söylemeliyim ki, kültür bakanı olarak benim dönemimde bir gazetecinin öldürülmesini hazmedemeyeceğim” dedi.

Yanı sıra gazeteci Jan Kuciak’ın üzerinde çalıştığı son haberde isimleri geçen iki Slovakyalı resmi görevli kendileriyle ilgili soruşturmanın sonucunu beklemeden görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı. Başkaban Robert Fico’nun yardımcıları, ulusal güvenlik konseyi sekreterleri Viliam Jasan ve Maria Troskova, Kuciak’ın ölümüyle herhangi bir ilgileri olduğu iddialarını reddetti. Kuciak son haberinde Viliam Jasan ve Maria Troskova’nın hükümete girmeden önce İtalyan işadamları ile bağlantıları olduğu iddiasında bulunmuş. Kuciak’ın haberi Jasan ve Troskova görevlerini kötüye kullandıklarına dair bir iddia içermiyor. Adalet Bakanı Lucia Zitnanska ve muhalefet liderlerinin ikilinin görevlerinden alınması çağrısı üzerine Jasan ve Troskova istifa ettiklerini duyurdu.

Muhalefet partisi çarşamba günü öğleden sonra Bratislava’da bir eylem düzenledi. Cuma günü de farklı şehirler de eylemler organize edildi.

Kuciak’ın meslektaşları üzüntülü ve öfkeli: “Onlar hepimizi öldüremezler”

Kuciak’ın birlikte çalıştıkları arkadaşları da derin üzüntü ve şaşkınlık içerisinde. The Guardian’da “Onlar hepimizi öldüremezler” başlığıyla yer verilen haberde Kuciak’ın araştırmacı gazetecilik yaptığı Aktuality.sk internet haber sitesi genel yayın yönetmeni ile yapılan bir söyleşiye yer veriliyor. Genel yayın yönetmeni Peter Bárdy, yaşadığı üzüntü ve şoku dile getirdi. Bárdy, 27 kişiden oluşan editör kadrosunun 26’ya düştüğünü ve bunun kariyerinin en kötü anı olduğunu sözlerine ekledi. Bárdy, ayrıca Kuciak hakkında “O Slovakya’nın daha iyi bir ülke olmasını istediği için gazetecilik işindeydi, ünlü olmak istediği için değil” dedi. Kuciak’ı yaptığı haberlere fotoğraflarını eklemesi konusunda teşvik etmeye çalıştığını belirten genel yayın yönetmeni, Kuciak’ın bunu kabul ettiğinde mümkün olduğunca küçük fotoğrafını kullanmalarını rica ettiğini ifade etti ve “şimdi o dünyanın en ünlü gazetecisi” dedi. Eşi ile birlikte Kuciak ve nişanlısının yeni evini ziyaret etme planları yaptıklarından bahseden bir diğer editör Peter Habara ise, olayı idrak etmekte zorlandığını dile getirdi. Kuciak’ın meslektaşları onun mezarının başında Kuciak’ın öldürülmesiyle yarım kalan araştırmasını bitirme kararı aldı. Meslektaşları Kuciak’ın ölüm haberini aldıklarından sonra 48 saat dolmadan onun yarım kalan araştırmasını tamamlayıp yayınladılar. Araştırmanın İngilizce versiyonu da haber sitelerinde mevcut. Araştırma ekibi şu anda polis koruması altında bulunuyor. Slovakya’daki diğer gazeteciler de araştırmanın yayınlanması sürecine katkıda bulundu. Bárdy, araştırmanın yayınlanmasıyla ilgili “Bizim mesajımız şudur: Eğer bir gazeteci öldürürseniz, daha çok bilgi ortaya serilecek” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.