Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şarkıcı Bertrand Cantat, protestolar sonucunda Fransa’daki festivallerden çekilmek zorunda kaldı

RESİM 0

Fransız Rock grubu Noir Desir ile dünyaca üne kavuşan Bertrand Cantat, grubun şarkıcısı ve karizmatik figürüydü. 2003 senesinde Litvanya’da, sevgilisi olan oyuncu Marie Trintignant’ı darp etmesinin ardından, yardım çağırmakta gecikmiş ve Trintignant beyin kanaması sonucunda vefat etmişti. Litvanya mahkemelerince sekiz sene ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldı, fakat dört sene içinde iyi halden serbest bırakıldı. 

2010’da dağılan Noir Desir’in ardından Detroit isimli başka bir grup kuran Cantat, yeni albümlerle beraber sürekli olarak polemik yaratmaya ve manşet olmaya devam ediyor.

No Estonia, No Lithuania and No Latvia. PICTURES NOT INCLUDED IN THE CONTRACTS

Aralık’da çıkan son albümü “Amor Fati”nin turnesine 1 Mart itibariyle start verildi. Ancak aradan geçen 10 gün içinde Cantat kendi Facebook hesabından tüm festivallerden geri çekildiğini duyurmak zorunda kaldı. Çünkü ülkenin ileri gelen politikacıları, sanatçıları, düşünürlerinin yanı sıra medya ve sosyal medya kanallarından da tepkiler çığ gibi büyüdü ve festival organizatörlerine çok büyük bir baskı yapıldı. Hatta “Les Papillons de nuit” festivalinden Cantat’nın isminin çıkartılması için 74 bin imza toplandı.

Resim 2 Les Inrockuptibles müzik dergisi, ekim ayında Bertrand Cantat’yı kapak yapmış, derginin basımı Harvey Weinstein skandalının yeni patladığı döneme denk gelince Fransa’da yer yerinden oynamıştı.

Dergi hassasiyet eksikliğini kabul etti ve özür yayınladı. Elle dergisi de cevaben “Au nom de Marie” yani “Marie adına“ başlıklı yazısında “tüm şiddet gören kadınların yanındayız” açıklaması yaptı.

Marie Trintignant’ın annesi, oyuncu Nadine Trintignant bir televizyon programında Cantat’ya meydan okudu: “Ne cüretle, sahneye çıkar? Sahne alması ahlaksızlıktır, bunu utanç verici buluyorum. Cezasını çektikten sonra mesleğini icra etmesinin doğal olup olmadığı sorulduğunda ise hayır çünkü o bir katil. İsterse şarkı sözü yazıp, katil olmayan şarkıcılara dağıtabilir diye de ekledi.


Cantat’nın kasvetli özgeçmişinde cezaevinden çıkınca yeniden evlendiği eski karısının intiharı da var. Marie Trintignant ile ilişkisinden önce, iki çocuğunun annesi Krisztina Rády ile beraber olan Cantat, yargı sürecinde ve medya nezdinde kendisini hep koruyup kollayan eski karısıyla cezaevinden çıkınca yeniden birleşmişti. Rády 2010’da Bertrand Cantat’nın da bulunduğu evlerinde cansız bulundu. Cantat polis tarafından şüpheli bulunmadı ve hakkında soruşturma açılmadı. 
Rády’nin ardında bıraktığı mektup muhtemelen Cantat’yı aklıyordu. Mektup polis tarafından incelendikten sonra ailesine teslim edildi ve kamuoyuna açıklanmadı. 

Rady Litvanya’daki mahkeme sürecinde eski kocasının ismini ve itibarını korumuş, şiddete meyilli bir insan olmadığını, iyi bir baba olduğunu, yanına Noir Desir’in grup elemanlarını da alarak, televizyon programlarından tekrarlamıştı.

REsim 3
Seneler sonra Fransız gazeteciler Stéphane Bouchet ve Frédéric Vézard yaptıkları araştırmayı 
bir kitapta topladı. Kitapta Cantat’nın tam tersine, şiddete eğilimi olduğunu, geçmiş ilişkileri ve arkadaşlarının verdiği tanıklıklarla gösterdiler. Hatta Rády’nin ebeveynlerine bıraktığı bazı mesajlarda Cantat’nın kendisine şiddet kullandığından yakındığını belgelediler.

Cantat’nın Facebook’dan yaptığı bildirinin satır başlıkları:

“ Festivaller bünyesinde ismimin görünür olmasının problem yaratabileceğini anlıyor ve işbirliğimizi sonlandırıyorum. Böylece organizatör, sponsor ve seyirciler üzerinde baskı kalmayacağını umuyorum.“

“Adalet’in bana verdiği cezayı çektim.”

Inrockuptibles’deki kapağına da açıklamasında değinen Cantat; belli bazı kimseleri incitmiş olabilirim. Bu sebeple özür dilemek istiyorum, amacım bu değildi.”


Ancak diğer taraftan sahneye çıkmaktan da vazgeçmeyeceğini belirtiyor: 
“Cezamı çektim ve herhangi bir ayrıcalıktan da yararlanmadım. Her vatandaş gibi topluma yeniden kazandırılma hakkımı kullanmak istiyorum. Ben ve yakınlarımın eziyet edilmeden hayatımızı yaşama hakkımız engellenmemeli.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.