Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yoksul bir Afgan çiftin, oğullarına Donald Trump adını koyunca başlarına gelenler

Afganistan’ın Daykundi vilayetine bağlı Şahristan ilçesinde 200 kerpiç evden oluşan bir kasabada dünyaya gelen bir bebeğe Donald Trump ismi verilmiş. Hemşirenin ya da ebenin olmadığı kasabada doğum komşu kadınlardan birinin yardımıyla gerçekleşmiş. Doğum sakin geçmiş ve sarı saçlı sağlıklı bir erkek bebek dünyaya gelmiş.

New York Times’ta yer alan habere göre, bu bebek Mary ve Fred Trump’ın oğulları Donald J. Trump değil, Donald Trump, Cemile ve Seyid Esadullah’ın üçüncü çocukları.  Donald Trump bebek, 3 Eylül 2016’da, Amerikalı isimdaşı Cumhuriyetçiler tarafından başkanlığa aday gösterildikten sonra ilk başkanlık tartışmasına hazırlandığı sıralarda dünyaya geldi. Bebeğin babası, daha başkan adayı olmadan önce, ünlü bir işadamıyken Donald Trump’a hayrandı, bu sebeple çocuğunun adını Donald Trump koydu.

Baba Esadullah, ancak o yılki ekinin mahsulünün nasıl olacağının karınlarının doyup doymayacağını belirlediği, yoksul çiftçi bir aileden geliyor. Bu şartlara rağmen yüksekokul derecesi olan Esadullah, Trump’ın kitaplarını okumuş onu televizyonda izlemiş.

Kabil'de bir kitapçıda Donald Trump ve Vladimir Putin'in Peştuca'ya (Afgan diline) çevrilmiş kitapları

Kabil’de bir kitapçıda Donald Trump ve Vladimir Putin’in Peştuca’ya (Afgan diline) çevrilmiş kitapları

Esadullah çocuğuna emlak devi ve televizyon yıldızı olan Trump’ın ismini vermenin çocuğunun kaderini bir şekilde güzelleştireceğini umut ediyor. Fakat Esadullah’ın çocuğuna iyi şans getirmesi için Donald Trump ismini koyması tersine bir etkiyle şimdiden sorun yaratmış gibi görünüyor. Ailenin çocuklarına Müslüman olmayan bir isim vermeleri akrabalarını kızdırmış ve aile bir süredir Daykundi’deki kasabalarında pek de iyi karşılanmadıkları için Kabil’de kiralık bir eve taşınmış.

Kendisiyle Kabil’de yapılan bir söyleşide Trump’ın kitaplarını okuduğunu söyleyen Esadullah, Trump’ın “Nasıl zengin olunur?” başlıklı kitabını da okuduğunu sözlerine ekliyor. Esadullah, Trump’ın geçmişine dair de bir şeyler okuduğunu, onun Trump Tower’ı nasıl inşa ettiğini ve nasıl bir siyasi lider olduğunu öğrendiğini belirtiyor. Esadullah, “Onun çalışkan bir adam olduğunu anladım. Eğer çocuğumun adını Donald Trump koyarsam, bunun onun davranışlarını ve karakterini etkileyeceğini düşündüm” diyor. Ayrıca bebeğin Trump’a fiziksel olarak benzemesinin de onu yönlendirdiğini ifade etti. Bebeğin ilk doğduğunda sapsarı saçlarının Trump’ın saçlarına çok benzediğini söylüyor.

Bebek doğduktan 10 gün sonrasında dahi henüz ismi yoktu. Geleneksel olarak isim önerisi için öncelikle bebeğin büyük anne ve babasına sormak gerekiyordu. Esadullah, bu geleneği yıkmak üzereydi, eşi de onunla aynı fikirdeydi ama bu isteklerini büyük anne ve babaya söylemekte zorlandılar. Çocuklarına Donald Trump ismini koymak istediklerini açıkladıklarında önce alaya alındılar, sonrasında bu alay kızgınlığa dönüştü. Esadullah, ailesinin bu durumdan hiç mutlu olmadığını ve çocuğuna Müslüman olmayan birisinin ismini vermesine itiraz ettiklerini belirtti. Bu olaydan sonra geniş ailesiyle ilişkisinin bozulduğunu söyleyen baba, kendi babasının oldukça sert karakterde bir insan olduğunu ve onun çocuğuna Donald Trump adını vermesini tolere etmeyeceğini, bu sebeple aile üyeleriyle ilişkilerinin bozulmasından dolayı Kabil’de kiralık bir eve taşındıklarını sözlerine ekledi.

Sayed Assadullah ve oğlu Donald Trump Kabul'daki kiralık evlerinde.

Seyid  Esadullah ve oğlu Donald Trump Kabil’deki kiralık evlerinde

Şu anda bir buçuk yaşında olan genç Donald Trump’ın hikayesi, aile içinde kalmıştı, fakat son günlerde küçük çocuğun kimliğinin görüntüsü sosyal medyada dolaşır oldu. Esadullah, oğlunun kimliğinin görüntüsünün onun izni olmadan nüfus müdürlüğü çalışanlarından biri tarafından sosyal medyada paylaşıldığını söyledi. Esadullah sırf oğlunun adını Donalp Trump koyduğu için Afgan İstihbarat Bürosu’na gönderilip sorgulanma tehdidi altına olduğunu ve Kabil’e geldiklerinde nüfus müdürlüğü çalışanının oğlunun adını görüp şaşırdığını onunla alay ettiklerini söyledi. Esadullah bunun üzerine nüfus memuruna, görevinin yalnızca kimliği onaylamak olduğunu hatırlatmış. Çocuğun ismi sebebiyle dikkatlerin üzerinde olduğu aileye ABD’den sığınma hakkı isteyip istemediklerinin sorulması üzere, Esadullah bu fikri reddetti ve hiçbir zaman oğlunun kimliğinin kamusal alanda bu kadar görünür olmasını istemediğini vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.