Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kerem Altıparmak: “Şahin Alpay’ın tahliyesi daha geniş bir anlam ifade ediyor”

Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu gazeteci Şahin Alpay için 3 gün önce ikinci kez ihlal kararı vermişti. Salı günü AİHM tutukluluklarla ilgili karar verecek. Hukukçu Kerem Altıparmak, “Alpay’ın tahliyesi daha geniş bir anlam ifade ediyor” görüşünde. 

Kerem Altıparmak ise “20 Mart’ta çıkacak AİHM kararını etkilemeyecek, muhtemelen AYM kararına uyulmaması sert bir şekilde eleştirilecektir. Diğer başvurular açısından AYM, kendi kararının peşine düşen, hukukun üstünlüğünü savunan bir mahkeme imajı vermiş olacak. Bütün bu sürecin işleyişi ve Alpay’ın tahliyesi daha geniş bir anlam ifade ediyor” görüşünde.

Adalaet Bakanlığı’nın açıklama yapmamasına da değinen Altıparmak, “İlk karar sonrası ne dediklerini biliyoruz. Bakanlık tarafmış gibi cevap veriyordu, burada cevap dahi vermiyor. Bunun 20 Mart öncesinden çıkartılarak AYM’nin kendi kararlarına sahip çıkan mahkeme görüntüsünün verilmeye çalışıldığı çok açık. Adalet Bakanlığı ve Hükümetin de genel olarak içinde olduğu bir karar. AYM kararından sonra 1 saat içinde toplanıldı ve hemen karar verildi. Bunların tamamını okuduğum zaman, bir tek anlam yüklüyorum. Oradaki kararları bir süre erteleyecek, bakın AYM karar veriyor, karar vermekle kalmıyor ‘hukuk devleti yok diyorsunuz ama AYM’de bunu savunan mahkemedir’ deme amacı taşıyor” dedi.

Kerem Altıparmak, AYM’nin etkili bir hukuk yolu olmadığını savunurken “Eğer öyleyse bir sürü gazeteci ve milletvekili var. Karar versin AYM, görelim etkili olup olmadığını. Bakın Mehmet Altan ile Ahmet Altan aynı dosyada ve aynı başvuru yapıldı. Niye Mehmet Altan’ınkine bakıldı da Ahmet Altan’ın başvurusuna bakılmadı?” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi, daha önce tutuklu gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan için “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkı ile “ifade ve basın özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine ilişkin karar vermiş ve gerekçeli karar da 19 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Ancak ilgili mahkemeler AYM’nin bu kararını uygulamamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.