Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Torba yasa kabul edildi: MTV vergisi, Akkuyu’ya teşvik, doğal gaz ithalatında artış

Kamuoyunda “torba yasa” olarak bilinen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun tasarısı TBMM’de kabul edildi. Kanun tasarısı 22 Mart’ta akşam saatlerinde Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.  Tasarıda toplumu ilgilendiren birçok madde bulunuyor.

Şeker pancarı kotasına düzenleme

Mevcut düzenlemede nişasta kökenli şekerler için kota %10’du. Yeni yasaya göre bu oran mevcut kotanın %5’ni geçemeyecek. Eğer Türkiye Şeker Fabrikalarına ait fabrikaların özelleştirilmesi durumunda bu fabrikalar tarafından şirketlere tahsis edilen fotolar da devir tarihi itibarıyla alıcıya aktarılacak.

seker-pancari-kota-rezaleti_368

Bireysel emeklilikte cayma süresi değişti

İşverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir bireysel emeklilik planına dahil olan çalışanların daha önce iki ay içinde bu sözleşmeden cayma hakları vardı. Yeni yasaya göre çalışanların cayma hakkı 3 katına çıkarılıyor. bu yetki Bakanlar Kurulu’na verildi.

İnternet yayınlarına RTÜK denetimi

Torba yasa internet üzerinden yayın yapan kuruluşlara Rtük’ten yayın lisansı alma zorunluluğu getiriyor.  Kanuna göre; RTÜK’ten geçici yayın hakkı veya yayın lisansı bulunan medya hizmet sağlayıcısı kuruluşlar bu hak ve lisanları ile yayınlarını internet ortamından da sunabilecek.

rtuk-denetimi

Yayın hizmetlerini sadece internet üzerinden sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıları üst kuruldan yayın lisansı, bu yayınları internet ortamından iletmek isteyen platformu işletmecileri de üst kuruldan yayın iletim yetkisi alması zorunlu olacak. Yayın lisansı, yayın iletim yetkisi, yayınların denetlenmesi ve yasa maddelerinin uygulanmasına ilişkin esas ve usulleri RTÜK  ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 6 ay içinde ortak çıkartılacak yönetmelikle düzenlenecek.

Akkuyu Nükleer Santrali’ne teşvik

Yasaya göre Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi ve Japonya ile imzalanan nükleer enerji santrali yatırımları teşvik ve desteklerden yararlanabilecek.

58b4643a6ce43626c49aca14

MTV’de yeni vergilendirme

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’na “ taşıtların elektrik motorlarını imal eden fabrikalarca uluslararası normlara göre tespit edilen ve kilowatt olarak ifade edilen azami güç” ifade eklendi. buna göre elektrikli motorlu otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri taşıtlar ile elektrikli motorlu motosikletler Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu kapsamına alındı ve bu araçlar kanunun tarifesindeki muadil r araçların vergi tutarının yüzde 25’i oranında vergilendirildi.

Doğal gaz ithalatı artacak

Kanuna göre doğal gaz açığını gidermek amacıyla uzun dönemli kontrata bağımlı olmayan, anlık boru gazı ithalatı ve sıkıştırılmış doğal gaz ithalatı yapılabilecek. Hazineye ait taşınmazlar tarımsal amaçlı kooperatifler ve tarımsal üretici birlikleri ile bunların üst kuruluşlarına harca esas değerin %1 ‘i üzerinden 20 yıl süre ile doğrudan kiralanabilecek.

dogalgaz-ithalat-faturasi-indirimi-fiyatlara-yansimiyor

Yasada ayrıca şu düzenlemeler yer alıyor; Çeyiz hesabına devlet katkısı artıyor; azami katkı 5 bin liradan 7 bin 500 liraya çıkarılacak. Vatandaşın ilk konut alımındaki devlet desteğinin oranı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılacak. Hurda araca Öte teşviki getirilecek; 16 yaş ve üzerindeki araçların imha edilmesi karşılığında  yeni alınacak aynı cins araç için 10 liraya kadar ÖTV teşviki olacak. Maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin yakınlarından birine kamu kurum ve kuruluşlarında iş olacağı sağlanacak. Kreş ve gündüz basımevi hizmeti vergi dışı bırakılacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına vergi muafiyeti getiriliyor; yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik enerjisi üretiminin ihtiyaç fazlasını son kaynak tedarik şirketlerine satanlar vergiden muaf esnaf kapsamına alınacak.

Sanayi bölgelerindeki su, kanalizasyon, arıtma, doğal gaz, elektrik, haberleşme tesisleri, altyapı gibi yatırımlar ve iş yeri yapımına ilişkin mal teslimi KDV’den muaf tutulacak.  Sporculara ödenen ücretlerden kesilen gelir vergisi tutarları ödemeyi yapan kulüp ve şirketlere iade edilecek.  Baraj inşaatındaki kamulaştırmalar ise kurulacak komisyonun incelemeri sonucunda yapılacak. Kanunda ayrıca, terör eylemlerinin ortaya çıkarılması ve etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı olanların hayatını kaybeden sivillerinde yakınlarına ikinci istihdam hakkı verileceği belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.