Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin Suriye’ye saldıracağına dair işaretler artıyor

Esad rejiminin haftasonunda Doğu Guta’nın Duma yerleşiminde kimyasal silah kullandığını iddia eden ABD’nin önümüzdeki birkaç gün içinde Suriye’ye hava saldırısı düzenlemesi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın dün Latin Amerika gezisini “Suriye’ye vereceği yanıtın belirlenebilmesi ve gelişmeleri takip etmek için” iptal ettiğini duyurması, bu yönde beklentileri artırırken, BBC Türkçe servisi Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı’nın (EUROCONTROL) Doğu Akdeniz’de uçuş yapacak hava yolu şirketlerine rotalarını değiştirmeleri için uyarı yaptığını bildirdi. Rusya ise olası saldırıda hava kontrol sistemleri ABD’nin füzelerini vuracağını duyurdu.

Güvenlik Konseyi’nde karşılıklı vetolar

ABD ve Rusya dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) toplantıda da karşı karşıya geldi. Rusya, Suriye’de kimyasal silah kullanımının soruşturulması için ABD’nin hazırladığı karar tasarısını veto etti. 12 üyenin ABD lehine oy kullandığı oturumda, Bolivya Rusya gibi tasarıya hayır derken, veto yetkisine sahip Çin çekimser kalmayı tercih etti. ABD’nin tasarısında Duma’da kimyasal saldırı düzenlendiği belirtilerek bu durum kınanıyordu ve vakayla ilgili bağımsız soruşturma yapılması isteniyordu. BMGK, daha sonra Rusya’nın yine Suriye’de kimyasal silah saldırısını soruşturulması talebiyle hazırladığı karşı karar tasarısını da reddetti. Rusya’nın tasarısı Rusya dahil sadece 6 üyeden onay alabildi.

İngiltere ve Fransa’nın desteği var

ABD, Suriye’ye yönelik askeri harekatına müttefikleri İngiltere ve Fransa’dan destek almış durumda. Reuters haber ajansı, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya’daki sivil havacılık kuruluşlarının hava yolu şirketlerine Suriye hava sahasına girmemeleri için uyarıda bulunduğunu bildirdi. EUROCONTROL’un 72 saat içerisinde bölgede havadan karaya füzelerin ve/veya seyir (Cruise) füzelerinin ateşlenebileceği ve radyo haberleşme ekipmanlarında kesinti yaşanabileceği uyarısı ardından, Tel Aviv-Seul uçuşu yapan Güney Kore Havayollarına ait bir yolcu uçağının da rota değiştirdiği gözlendi.

Bu arada Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Duma’ya kısa süre içinde uzman gönderileceğini duyurdu ve Suriye rejiminden gerekli hazırlıkları yapması istendi ancak ziyaret için tarih verilmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.