Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitimciler ve veliler üstün zekalılar okulunun sıradanlaştırılmasından kaygılı

Türkiye’de üstün yetenekli çocuklara eğitim veren ilk kurum olan Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkel Özel Lisesi(TEVİTÖL), eğitim sistemlerinde büyük değişikliklere gidiyor. Uluslararası Bakalorya(IB) ve İngilizce hazırlık sınıfları kaldırılırken, okula kabul sınavlarında da değişiklikler yapılacağı açıklandı. Yapılacak bu değişikliklerin, üstün yetenekli öğrencilere eğitim veren kurumu sıradanlaştıracağı yönünde eleştiriler de yapılıyor.

1 (2)

1993 yılında Sezai Türkeş tarafından kurulan TEVİTÖL, üstün zekalı ve özel yetenekli çocuklara, ihtiyaç duydukları özel eğitimi lise düzeyinde karma ve yatılı olarak veren tek kurum olarak biliniyor. Okul, 2001 yılından bu yana eğitim-öğretim faaliyetlerini Türk Eğitim Vakfı (TEV) bünyesinde sürdürüyor. Okulun aynı zamanda 2005’ten beri IB programını uyguladığı biliniyor.

IB programı, okulun mezunlarının yurtdışındaki üniversitelerden kabul almalarında önemli rol oynayan bir eğitim programı . Hürriyet’in haberine göre, bu programın kaldırılmasına tepkilerin artmasının ardından TEVİTÖL Kurucu Temsilcisi ve TEV Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan İğnebekçili açıklamalarda bulundu. İğnebekçili, IB programını kaldırma gerekçeleri olarak Türk ve dünya üniversiteleri arasında kalan öğrencileri gösterdi ve şunları söyledi: ”Okulumuzda Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Anadolu liseleri müfredatı ve IB olarak iki ayrı program var. IB’yi tercih eden öğrencilerimizin önemli bir çoğunluğu burslu. ABD ve İngiltere gibi ülkelerde iyi bir üniversitede eğitimin aileye ortalama yıllık maliyeti 400 bin TL. Aileler bunu karşılayamıyor, öğrencilerimiz de bu lider üniversitelere kabul edilmesine rağmen her zaman burs bulamayabiliyor. Bu nedenle yurtdışında kalitesiz bir yükseköğretim kurumunu tercih edebiliyor. IB eğitimi alanlar Türkiye’deki sınavlara hazırlanamadığı için şanslarını kaybediyor. Bu iki başlılığı ortadan kaldırmak istiyoruz.”

2 (2)

İngilizce hazırlık sınıflarının kaldırma gerekçeleriyle ilgili açıklamalarda da bulunan İğnebekçili, hazırlık sınıflarının akademik kesintiye sebep olduğunu savundu. Ders dışında aktivitelerle İngilizce eğitimi destekleyeceklerini söyleyen İğnebekçili şunları aktardı: “2019-2020 eğitim yılından itibaren hazırlık sınıfları olmayacak. Bunun en önemli nedeni öğrencilerimizin akademik açıdan kesintiye uğramaması. 8’inci sınıftan sonra akademik maceralarına bir yıl arada vermeden devam etmelerini istiyoruz. Ancak bu, İngilizce eğitimi bir kenara attığımız anlamına gelmiyor. Mevcut 1.310 saatlik eğitim süresini 1.400 saate çıkaracağız. Ayrıca öğrencilerimiz yatılı olduğu için ders dışı İngilizce aktivitelerini de çeşitlendireceğiz. Hazırlık sınıfları için ayrılan kaynağı, daha da geliştirilmesi gereken bilişim ve iletişim teknolojileri alanına aktaracağız.”

TEV Genel Müdürü Yıldız Günay, yeni eğitim modelliyle ilgili bilgiler verdi: “Üstün zekalı öğrencilerimiz için 21’inci yüzyıl becerileriyle STEM ve STEAM yaklaşımlarının öne çıkacağı bir model olacak. Bunun yanı sıra 12’nci sınıfta, üniversite sınavlarına odaklı bir eğitim verilecek, öğrencilerimizin daha fazla oranda Türkiye’nin lider üniversitelerine girmelerini istiyoruz”.

Erkut: “21. yüzyıl becerilerini en güçlü destekleyen program IB programıdır”

TEV İnanç Türkel Özel Lisesi’nde yapılacak önemli değişiklikler, bu değişikliklerin gerekçeleri ve IB sistemi üzerine MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Erhan Erkut ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Sınav sisteminin bu ülkenin tümörü olduğunu belirten Erkut, 12. sınıf öğrencilerine sadece sınav odaklı eğitim verilmesinin ülkeye ihanet olduğunu belirtti. Geleceğin liderlerinin sınav sistemini kırabilen okullardan çıkacağını söyleyen Erkut, bu değişikliklerin gerekçesinin finansal sebepler olduğunu iddia etti.

Prof. Erhan Erkut ile söyleşimiz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.