Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Carrefour İspanya’da böcekli atıştırmalıklar satmaya başladı

Carrefour, İspanya’da böceklerden yapılan atıştırmalıkları raflarına koymaya başladı. Bitter çikolata, incir, toz hâline getirilmiş çekirge ve granoladan yapılan enerji barları ile Carrefour İspanya’daki müşterilerinin damak zevkini zorlayacak gibi görünüyor.

1242 (1)

Böcekli ürünleri konuşulan Carrefour, “Maksat müşterilere en yenilikçi ürünleri sunmak, sürdürülebilir ve çevreye saygılı alternatifler sağlamak. Bu ürünler Avrupa’da en yüksek standartlarla üretildi. Elle yapıldı ve yapımında çevre dostu ürünler kullanıldı” açıklamasında bulundu.

Ürünler diğer atıştırmalıklarla kıyaslandığında oldukça pahalı olsa da (Jimini’s marka 14 gramlık barın fiyatı 7 Euro), Carrefour yetkilileri bu ürünlerin alışık olunan tatlara daha sorumluluk sahibi alternatifler olduğunu söylüyor: “Paketler geri dönüştürülmüş kağıtlardan yapıldı ve ürünlerin üzerinde içindekiler ve besin değerleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler var. Müşterilere tükettikleri şeyin hem besin değeri hem de çevre açısından faydaları açıklanıyor”.

LL_80Insects-in-market

Market zincirinin iddialarına göre, böceklerin tüketimi sera gazı salınımını yüzde 99 azaltıyor, su kullanımının ve kirletilmesinin önüne geçiyor. Böceklerin bu şekilde tüketilmesi, hayvan refahını artırıyor ve şirketin çevreye verdiği zararı azaltıyor. Bir kilo çekirge 500 Euro olsa da, barındırdığı protein, B vitamini ve lif dolayısıyla böcek tüketiminin giderek popülerleştiği söyleniyor.

Avrupa Birliği tarafından Ocak ayında çıkarılan yeni yiyecek düzenlemeleri, uzun zamandır Asya, Afrika, Avustralya ve Amerika kıtalarında tüketilen böcek ürünlerinin Avrupa’da da yaygınlaşmasının önünü açtı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, dünyada en az iki milyar insan düzenli olarak böcek tüketiyor ve bu tüketim artan nüfusun beslenme ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.

LL_80Fried-insects

Carrefour raflarında Jimini’s marka tütsülenmiş soğan ve barbekülü çekirgeleri, sarımsak ve sebze aromalı kurtları gören İspanyol müşterilerin bazıları ürünlere mesafeli, bazıları ise ürünleri tüketeceğini söylüyor. Bir müşteri “Tatlarının kötü olması olması için bir sebep yok, pişmiş durumdalarsa benim için sorun yok. Zaten İspanya’da bazen garip şeyler yiyoruz” diyor. Ürünleri asla tatmayacağını söyleyen başka bir müşteri, “içinde ne olduğunu bilmiyorum. Bu biraz iğrenç bir şey” diyor ve ürünlere güvenmediğini ifade ediyor. Böcek yemenin kültürlerinde olmadığını söyleyen başka bir İspanyol ise “başka yerlerde insanların yediğini biliyorum ama ben yapamam” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.