Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsviçre Alplerinde dram: 4 ölü ve İsviçre tarihindeki en büyük kurtarma operasyonu

İsviçre Alplerinde 14 dağcı fırtınaya yakalanınca kamp alanına ulaşamadan geceyi dışarda geçirmek zorunda kaldı. 10 kişilik ve içlerinde bir rehberinde olduğu bir grupla, 4 kişilik farklı bir grup İsviçre Alplerinin ünlü Haute Route Chamonix/Zermatt rotasını gerçekleştiriyordu. Amaçları geceye kadar  La Cabane des Vignettes adındaki şaleye ulaşmaktı.
 
Kapak
Dağcıların ulaşmaya çalıştığı La Cabane des Vignettes şalesi
 
Pazar sabahı 2928 metredeki kampı terk edip zirveye doğru yola çıkan iki ekip 3170 metrede kar fırtınasına yakalandı. 

Bu irtifada, fırtına ve karın soğuk hissini çarparak arttırdığı şartlarda, çadırsız ve korumasız olarak kaybolmamak için durmak ve geceyi -10 derecede geçirmek zorunda kaldılar. 

Sabah 6.30’da ilk yardım çağrısı bölge rehber ve kurtarma görevlilerine ulaştı. Hızlıca organize olan kurtarma operasyonu için önemli imkanlar seferber edildi. Yedi helikopter; doktor, kurtarma görevlileri ve rehberlerle beraber olay yerine ulaştı.

Dağda karşılaştıkları manzara ise gece dağda geçirilen saatlerin gerçek bir yaşam savaşına dönüştüğünü gösteriyordu.

Bir kişi vefat etmişti, geri kalanlar ise ciddi hipotermi belirtileri gösteriyordu. Helikopterle bölge hastanelerine yetiştirilen kazazedelerin üçü ilerleyen saatlerde hayatlarını kaybetti. Beş kişinin durumu ise kritik. Dağcıların İtalyan, Fransız ve Alman olduğu belirtildi.

Resim 1
Dağcıların izlediği rota

Chamonix et Zermatt rotası

Dağcıların gerçekleştirdiği rota ünlü Chamonix ve Zermatt kayak merkezlerini birleştiren ve dağcıların ortalama beş ila yedi gününü alan bir yürüyüş ve tırmanış parkuru.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.