Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

104 yaşındaydı ve ölümle randevusu vardı: Ötanazi iğnesini olmadan önce Beethoven dinledi, cheesecake yedi

Avustralyalı botanik uzmanı ve çevre bilimci Emeritus Profesör David Goodall, Nisan ayında 104 yaşını doldurduktan birkaç gün sonra, İsviçre’de bir klinikten ötanazi olmak için randevu aldığını duyurmuştu. 

Goodall torunuyla vedalaşırken
Goodall torunuyla vedalaşırken.

Goodall “bu yaşa gelmiş olmak benim için bir pişmanlık. Mutlu değilim ve ölmek istiyorum. Bu bence üzücü değil, üzücü olan devletin benim isteklerime engel olması. Vatandaşlık hakları arasında ötanazinin olması da bir zorunluluktur” dedi. Ötanazinin Avustralya’da yasadışı olması sebebiyle İsviçre’de ötanazi yanlısı grup Life Circle ve ötanazi uzmanı doktor Erika Preisig’den bugün için randevu almıştı.

Dr Goodall ölümcül bir hastalıktan muzdarip değil ancak görüşü hayat kalitesini etkileyecek kadar kötü ve hareket etmekte ciddi güçlük çekiyor.

Son gününde basın toplantısı düzenledi, gazetecilere Beethoven'ın 9. senfonisini mırıldandı.
Son gününde basın toplantısı düzenledi, gazetecilere Beethoven’ın 9. senfonisini mırıldandı.
Profesör dün düzenlediği basın toplantısında kararını ve sebeblerini yeniden açıkladı: “Benim yaşımda veya benden daha genç olanlar için dahi ölmek bir vatandaşlık hakkıdır ve herkes doğru zamanı seçmekte özgür olmalıdır. Bu karar benim özgür seçimimdir ve İsviçre halkına bana bu hakkı tanıdıkları için teşekkür ederim.”
 
Botanik bahçesinde yürüyüş yaptı, son yemeğini keyifle yedi
 
Son gününde, 3 torunuyla Basel Botanik bahçesini gezen ekolojist, son yemeğinde ise balık, patates ve cheesecake yedi. Ölüme giderken, kendi seçimiyle Beethoven’ın 9. Senfoni’sinin final bölümünü dinlemeyi tercih etti.
Bedenini bilime bağışlayan Goodall, dini inançları olmadığından ve yaşamın ötesinde bir hayata inanmadığından cenaze veya seremoni istemedi.
 
Ötanazi ve doktor destekli intihar
Ötanazi başlığı altında tartışılan hekim destekli intihar çoğu ülkede yasa dışıdır. Aktif ötanazi Türkiye’de yasal değildir. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet (ömür boyu) hapis cezasıyla cezalandırılır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.