Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollandalı Rembrandt uzmanı sanat simsarı yeni bir Rembrandt eseri bulduğunu iddia ediyor

Barok çağının en önemli sanatçılarından Rembrandt’ın en meşhur eserlerinden “Jan Six’in Portresi”ne model olan Jan Six’in aynı ismi taşıyan 11 kuşak sonraki torunu ve doğal olarak Rembrandt uzmanı olan  Hollandalı sanat simsarı Jan Six ressamın daha önceden ona ait olduğu bilinmeyen bir eserini ortaya çıkardığını iddia ediyor. NY Times’ta yer alan habere göre, Jan Six “Genç Centilmen” adı verilen portreyi 2016’da Christie’s Müzayede Evi’nin Londra’da düzenlediği bir açık arttırmada 185.000 dolara almış.  Eğer resmin Rembrandt’a ait olduğu kanıtlanırsa ressamın bilinen 342. eseri olacak. Bundan önce keşfedilen Rembrandt eseri tam 44 yıl önce ortaya çıkarılmıştı ve değeri milyon dolarlarla ölçülüyor.

Ekran Resmi 2018-05-17 14.25.36

Amsterdamlı Jan Six eserin Rembrandt’a ait olduğunu düşündüğünü ilk olarak Hollanda’nın ulusal gazetelerinden NRC Handelsblad’da duyurdu ve önde gelen Rembrandt uzmanlarından Ernst van de Wetering yaptığı inceleme sonrası resmin Rembrandt’a ait olduğuna inandığını söyledi. Üstelik Amsterdam Müzesi küratörü Norbert Middelkoop da eserin kesinlikle Rembrandt’a ait olduğu görüşünde. Amsterdam’daki Rembrandt Evi Müzesi küratörü David de Witt ise eserin Rembrandt’ın elinden çıktığını söylemek için henüz erken olduğunu düşünüyor.

Ekran Resmi 2018-05-17 14.24.44

Hollanda Ulusal Müzesi Rijksmuseum, uzmanları resmi Macro X Florasan tarama yöntemi ile ve  Louvre Müzesi ile birlikte 180 Milyon dolara satın aldıkları başka bir Rembrand eseri ile karşılaştırdıktan sonra iki resmin aynı elden çıkmış olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu açıkladılar ama kesin sonuç için biraz daha araştırma yapmak gerektiğini söylüyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.