Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: İran ve İsrail, Ürdün’de, Suriye’nin güneybatısındaki çatışmalara karışmamak konusunda anlaştı

Suudi Arabistan menşeli Elaph internet sitesinin haberine göre; İran ve İsrail’den yetkililer, geçtiğimiz haftasonu Ürdün’de, Suriye’nin güneybatısındaki çatışmaların durdurulması için dolaylı yoldan görüştüler.

İsrail gazetesi Jerusalem Post’un Elaph’tan aktardığına göre; İranlılar, Suriye’nin güneybatısında rejim güçleri ve rejim karşıtları arasındaki çatışmalara karışmamayı vaad ederken, İsrail tarafı da Hizbullah ve İran yanlısı Şii gruplar karışmadığı sürece aynı bölgedeki çatışmalara katılmamayı kabul etti.

Henüz yetkililer tarafından doğrulanmayan habere göre; iki taraf arasındaki müzakereler şöyle gerçekleşti: İran’ın Ürdün Büyükelçisi Mustafa Moslehzade ve bazı İranlı güvenlik yetkilileri Ürdün’ün başkenti Amman’da bir otele yerleştiler. İranlı grubun yanındaki odaya ise aralarında İsrail gizli servisi Mossad’ın başkan yardımcısının da bulunduğu üst düzey İsrail güvenlik yetkilileri gerçekleştirildi. İki oda arasında mesajları taşıma işini ise Ürdünlü bir arabulucu üstlenmiş.

Görüşmeler sırasında İsrail tarafı İranlılar’a, Golan Tepeleri’ndeki İsrail-Suriye ateşkes hattı ve İsrail-Ürdün sınırına yaklaşmamaları gerektiğini kesin bir dille belirtti. Toplantıya katılan bir yetkiliye dayandırılan bilgiye göre; bu konuda İran tarafı, İsrailliler’i bile şaşırtacak hızda uzlaşmaya yanaşmış.

Elaph’da yer alan haberdeki iddiaya göre son görüşmelerin sebebi; Suriye’nin güneyinde son haftalarda aldığı ağır kayıpları İsrail’in saldırılarına bağlayan İran’ın, İsrail’in de bölgedeki çatışmalarda yer almaması karşılığında, çatışmalara müdahil olmaktan vazgeçerek uzlaşmaya gitme isteği.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.