Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Dünya Kupasına hazırlanırken, ihale ile seçilen şirketler sokak hayvanlarını telef ediyor

Putin hükümeti ve yetkililer, FIFA Dünya kupasından önce ev sahibi şehirleri hayvanlarından arındırmak ve steril bir görüntüyü tüm dünyaya sunmak için hayvan katliamına başladı. Aynı tutum Sochi Kış Olimpiyatları’nda da sergilenmiş, tahminlere göre 3.500 kedi ve köpek ya zehirlenmiş ya da imkansızlıklarla boğuşan barınaklarda ölüme terk edilmişti. 
Katliama karşı başlatılan kampanyaya 2 milyon kişi imza verdi

Animal-protection activists protest against the killing of stray dogs and cats, with soccer balls seen in the foreground, during a rally in Sochi, Russia April 14, 2018. The placard (C, front) reads "Help us". REUTERS/Kazbek Basayev - UP1EE4E1073TF

Hayvan hakları aktivisti Yekaterina Dmitriyeva, iki milyon dolarlık bir ihalenin hayvanların telef edilmesi için açıldığını keşfedince başlattığı imza kampanyası şimdiye kadar iki milyon imza topladı. Kampanyanın amacı devlet eliyle gerçekleşecek tüm hayvan kaçırılma, katliam, barınaklara terk edilme olaylarına engel olmak.
Dmitriyeva basın bülteninde, büyük şehir belediyelerinin söz konusu bütçelerle aşılama ve kimliklendirme işlemlerini yapabileceklerini ancak ilgi ve şefkat yoksunu politik mercilerin ancak öldürmekten ve yok etmekten anladığını belirtiyor.
Washington Post gazetesinin Ekaterinburg şehrinde 560,000 dolarlık hayvan telef etme ihalesini ortaya çıkartmasının ardından, şehrin belediyesi tarafından yalanlama geldi. İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre ise ülkenin başbakanı Vitaly Mutko tarafından büyük şehirlere verilen sokakların hayvanlardan temizlenmesi talimatının ardından kedi ve köpek leşleri şehirlerde belirmeye başladı. Yine aynı gazetenin haberine 2014 Sochi Kış Olimpiyatları’nda yine aynı politika izlenmiş. O dönemde kedi ve köpek telefi ihalelerinden birini kazanan şirketlerden Basya Services’in eski yöneticisi, kendilerine verilen tek talimatın hayvaları yakalayıp yok etmek olduğunu belirtmiş. 
Nam salmış köpek katilleriyle çalışılıyor
 

stray dogs in Russia

Moscow Times gazetesinin haberine göre ise ihaleye katılan şirketler öldürdükleri havyan başına ödeme alıyorlar. Bu da şirketleri daha hızlı ve daha acılı yöntemlerle olabilecek en yüksek rakama ulaşmaya itiyor. Yine bu şirketlerin, bazı nam salmış ve ‘köpek avcısı’ diye tanınan köpek katilleriyle anlaştıkları söyleniyor. Ülkede açılan başka bir imza kampanyası da bu köpek avcılarının hukuki olarak cezalandırılması için imza topluyor.

Dünya Kupası 14 Haziran’da Rusya-Suudi Arabistan maçıyla başlayacak ve bir ay boyunca 11 ayrı şehirde oynanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.