Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa ülkeleri arasında mülteciler konusundaki çatlaklar derinleşiyor

Mülteci sorunu Avrupa Birliği ülkeleri arasında çatlakları derinleştirmeye devam ediyor.

Akdeniz’de kurtarılan 629 mültecinin bulunduğu Aquarius adlı kurtarma gemisine limanlarını kapayan İtalya ile bu tutumu eleştiren Fransa arasında sert tartışmalar yaşandı. Fransa’nın Roma Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağıran İtalyan hükümeti, Ekonomi Bakanı’nın Paris gezisini de iptal etti. Almanya’da İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Başbakan Merkel’e kafa tutarak “Uyum” konulu toplantıya katılmazken, 1 Temmuz itibariyle altı aylığına AB Konseyi Dönem Başkanlığı görevini devralacak Avusturya’nın Başbakanı’nın Avusturya Başbakanı yasa dışı göçe karşı “Gönüllüler Ekseni” kurma çağrısı yaptı.

9581_5

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Avrupa Birliği’nin sınırlarının, “Gönüllüler Ekseni” olarak nitelediği “Roma, Viyana ve Berlin”’in ortaklığıyla korunabileceğini söyledi. Almanya’da göçle mücadeleyle ilgili ortaya koyulan yeni bir plan konusunda İçişleri Bakanı Seehofer ile anlaşmazlık yaşayan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise bu öneriye temkinli yaklaştı. Seehofer’in katılmadığı Başbakanlık’taki Uyum toplantısında konuşan Merkel, mültecilerin Avrupa ülkeleri arasında bölüşülmesini öngören 2015’teki planı yürülükte tutmaya çalışıyor.
Ancak yabancı düşmanlığıyla beslenen aşırı sağ partilerin güneyde İtalya’dan kuzeyde İsveç’e kadar Avrupa çapında güçlenmesiyle, mülteciler konusu Ab için varoluşsal bir soruna dönmüş durumda.

İtalya’nın yeni İçişleri Bakanı aşırı sağcı Lega Partisi’nin lideri Matteo Salvini, Aquarius’a kapıları kapatmasını eleştiren Fransa’yı ikiyüzlülükle suçladı ve 2015’te anlaşma uyarınca alması gereken 10 bin mülteciden sadece 640’ını ülkeye kabul ettiğini söyledi.

Bu arada Libya açıklarında 6 ayrı operasyonla kurtarılanları taşıyan Aquarius gemisinin, mültecileri kabul edeceğini duyuran İspanya’ya haftasonunda ulaşması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.