Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, İsrail’e karşı önyargılı davranıldığı iddiasıyla Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nden çekildi

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nden çekileceğini duyurdu. ABD’nin BM nezdindeki Büyükelçisi Nikki Haley, İsrail’e karşı kronik bir önyargısı olduğunu ileri sürdüğü Konseyi ikiyüzlülükle suçladı: “İnsan hakları ihlalcileri Konsey’e seçilip, görev yapmaya devam ediyor. Dünyanın en insanlık dışı rejimleri tahkikatten kaçarken, Konsey insan hakları sicili olumlu olan ülkeleri günah keçisi yapmaya devam ediyor.”

ABD’nin son bir yıldır reform için uğraştığını söyleyen Haley, Konsey’deki sorunların düzeltilemez olduğuna örnek olarak da Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin geçen yıl Konsey üyeliğine seçilmesini ve konsey üyelerinden Venezüela ya da İran’daki ihlallere ilişkin toplantı yapılamamasını gösterdi. ABD’nin çekilme kararı konusunda BM hayal kırıklığı beyan etmekle yetinirken, Avrupa Birliği’nden “ABD’nin demokrasi şampiyonu ve destekçisi olarak rolünü zayıflatan bir tutum” açıklaması geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise haberi memnuniyetle karşıladı.

ABD epeydir Konsey’den ayrılacağının sinyallerini veriyordu, ancak açıklama ABD’nin Meksika sınırında yakalanan göçmenleri çocuklarından zorla ayırma politikası nedeniyle insan hakları açısından sert eleştirilerin hedefinde olduğu bir zamanda yapıldı. Demokrat Parti, “Trump’ın insan hakları sicili berbat despotlara ve diktatörlere sürekli övgüler düzdüğü düşünüldüğünde, bu karar özellikle rahatsız edici. Trump yönetiminin iltica etmek isteyen göçmen ailelere yönelik kötü muamelesi de cabası” açıklaması yaptı.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü de, Konsey’in Kuzey Kore, Suriye, Myanmar ve Güney Sudan gibi ülkeler konusunda önemli rol oynadığını ancak Trump yönetiminin tek derdinin İsrail’i korumak olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.